Vijesti

“Kada na slobodi postane ropstvo”

“Kada na slobodi postane ropstvo”

Žrtve torture u koncentracionim logoria smrti u agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida protiv njenih graÄ‘ana, prije svega Bošnjaka, su ponovo žrtve, ovoga puta otuÄ‘enih političkih elita koji od završetka oružanog dijela agresije i genocida nikada nisu bile glas žrtava i korumpiranog pravosudnog sistema. Posljedica sprege otuÄ‘enih političkih elita i korumpiranog pravosuÄ‘a je potpuna pravna zapuštenost žrtava torutre.  Umjesto da sudovi u Bosni I Hercegovini, u skladu sa Rezolucijom Generalne skupštine UN-a A Res 60/147, olakšaju pristup žrtava torture pravosuÄ‘u i pojednostave ostvarenja prava žrtava torture u sudskim postupcima, oni svojim nezakonitim i pristrasnim djelovanjem rade protiv žrtava. Institut za istraživanje genocida Kanada podržava Savez logoraša Bosne i Hercegovine, posebno u smislu zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda logoraša.

Prema podacima Saveza logoraša BiH, na teritoriji BiH je tokom agresije bilo 657 logora, od toga najveći broj na teritoriji pod kontrolom vojske i policije Republike Srpske, a kroz koje je ukupno prošlo oko 200.000 zarobljenika. Oko 30.000 njih je ubijeno ili se još uvijek vode kao nestali.

Više od 30.000 logoraša iz Bosne i Hercegovine u ovom momentu je u sudskom sporu protiv entiteta Republika Srpska i Federacije BiH zbog tortura koji su prošli u logorima tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine. Ukupan odštetni zahtjev prema RS-u težak je oko milijardu i 600 miliona KM, dok on prema FBiH iznosi oko 400 miliona KM, piše Patria.

Vijesti: