Vijesti

Poštovane Bošnjakinje i poštovani Bošnjaci,

Poštovane Bošnjakinje i poštovani Bošnjaci,

 

Hvala vam što ste došli na prvo druženje kanadskih Bošnjaka i prijatelja istine, pravde, zaštite ljudskih prava i sloboda. Hvala vam što ste došli na druženje sa jedinom naučno istraživačkom institucijom kanadskih Bošnjaka, Institutom za istraživanje genocida, Kanada. Hvala vam što vašim prisustvom pomažete rad ove izuzetno značajne institucije.

 

Nema bošnjačke budućnosti bez bošnjačkog pamćenja, nema bošnjačkog pamćenja bez suočenja sa stvarnošÄ‡u. A naša stvarnost je da su naše največe boli ne zaborave. Srpski cilj sa njihovim patološkim lažima je da upornim ponavljanjem postanu istina. Jedino se možemo boriti stalnim i upornim dokazivanjem istine o agresiji i genocidu na BiH.

 

Mi našu djecu nećemo okivati okovima mržnje koja rastaće život ali informišimo ih da znaju da bi bili spremni. Nad Bošnjacima je stoljećima, kontinuirano, vršen zločin genocida. Indikativno je da su zločini i po vrsti i po obimu bili veoma slični, iako su se dogaÄ‘ali u različitim vremenskim periodima. Obzirom na to, neminovno je dobro poznavati historiju, kako bi se u budćnosti pripremili za svaki daljni pokušaj ponavljanja sličnog zločina. Historija nas upućuje da moramo imati osviješten narod, jaku vojsku, jaku policiju, pravnu državu, a voÄ‘e poštene, mudre i hrabre. Ne bi smjeli više nikada dozvoliti da sudbina Bošnjaka zavisi od drugih, ma koliko se oni trudili da dokažu da su prijatelji Bošnjaka.

 

Svi su narodi uglavnom nacionalno homogenzirani. Bošnjaci su konstantno plašeni nacionalizmom, fundamentalizmom, fanatizmom, a kao vrlinu su im naturali bratstvo i jedinstvo te kult jugoslavenske države. Obzirom da nisu bili nacionalno svjesni, Bošnjacima je ostalo samo da se, kad bi opasnost iznenada zaprijetila, probude iz svog nacionalnog sna i učmalosti. Stoga su, u odsustvu kontinuirane nacionalne svijesti, doživljavali stradanja, masovna iseljavanja i kontinuirano smanjivanje prostora. Poslije svakog nasrtaja na Bošnjake njihov životni prostor je smanjivan, tako da danas živi na prostorima koji su egzistencionalno zabrinjavajući.

 

Sa ovim riječima sam pokušala ukratko objasniti misiju Instituta. Kao što vidite ona je izuzetno značajna. Toliko značajna da apsolutno zaslužuje našu moralni ali i prije svega materjalnu podršku. Pozivam vas da u ime istine i pravde većeras materjalno pomognete naš i vaš Institut. Tako pomažete istini i pravdi, tako pomažete preživjelim žrtvama i svjedocima agresije i genocida, tako pomažete istinsku borbu za svijet bez genocida. Hvala vam.

A sad pozivam profesora Emira Ramića, Direktora Instituta za istraživanje genocida, Kanada da vam se obrati.

Vijesti: