Vijesti

REKTORU CARLETON UNIVERSITETA U OTTAWI

 

REKTORU CARLETON UNIVERSITETA U OTTAWI


Predstavnici Kongresa Bosnjaka Sjeverne Amerike, krovne organizacije 300.000 Bosnjaka Sjeverne Amerike {SAD i Kanade}, zaduzeni za obrazovanje, jezik i kulturu, pazljivo su pratili odjeke medjunarodne konferencije o Jugositocnoj Evropi u kojoj je ucestvovao i ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Mladen Ivanic. Svakao smatramo da je razgovor na temu pokretanja pozitivnih ciklusa u tom dijelu Evrope jako vazan i takva aktivnost zasluzuje svaku pohvalu.


Poznata nam je cinjenica da je posjeta dr Ivanica planirana jos za njegovog premijerskog mandata u Republici Srpskoj. Njena realizacija sedmicu nakon preuzimanja ministarskog polozaja na drzavnoj razini omogucila je da Ministar svoju prvu posjetu ucini veoma vaznoj, izuzetno znacajnoj i na multikulturi ponosnoj i zasnovanoj drzavi kao sto je Kanada.
Prilikom boravka ministra Ivanica Carleton univerzitetu, upozoravaju nas nase kolege u Bosni i Hercegovini, visokocjenjeni Carleton univerzitet obecao je pomoc Banjaluckom univerzitetu i podrsku u formiranju Centra za evropske studije pri istom univerzitetu.


Postovani rektore
Carleton univerzitet je najbolji ambassador onoga na sto je Kanada najvise ponosna ,- a to je kulturni mozaik, specifican kanadski put ka globalnom multikulturalizmu u kome se postuje, prihvata i priznaje kulturna, etnicka i vjerska razlicitost kao osovina ljudskog i civilizacijskog progresa. Carleton je mjesto gdje se druze i studiraju studenti iz desetine zemalja i kanadjani razlicitog kulturnog, etnickog i vjerskog porijekla.
Mi, koji smo porijeklom iz Bosne i Hercegovine i koji smo ponosni na njenu neprevazidjenu multikulturnost tokom stoljeca, s velikom zahvalnoscu prihvatili smo kanadsko sveto poslanje multikulturnosti, nasoj novoj sudjenoj zivotnoj stanici.


S tim u vezi, moje kolege i prijatelji, kao i ja sam, ne mozemo naci odgovor na pitanja: zasto bi jedan renomirani , multikulturni univizitret u glavnom kanadskom gradu podrzavao i razvijao saradnju sa Banjaluckim univerzitetom, koji je pojam vjerske i nacionalne diskriminacije i apartheida, izraslih kao posljedica agresije i genocida.


Smatram postovani rektore, da bi prilikom definitivne odluke o podrsci Banjaluckom univerzitetu trebali traziti podatke o nacionalnom i vjerskom statusu studenata Banjaluckog univerziteta i usporediti ih sa statistikama od prije jedanaest godina, kada je poceo genocid, ili “etnicko ciscenje” kako su ga nazvali intelektualni cistunci nespremni priznati realnost brutalnosti koji su ispoljavali agresori na Bosnu i Hercegovinu, nazalost podrzani iz same Banja Luke i njenog univerziteta.


U samom gradu Banj Luci, kao i najblizem okolisu, desila su djela najveceg genocida i kulturocida, formirani su stravicni koncentracioni logori smrti.
Nakon svega, na tom Univerzitetu, u procentu vecem od 90%, studiraju samo Srbi, u istom omjeru predaju profesori Srbi… i to je realnost. Okud tu Carleton UniversityOttawa, Ontario, Canada.


Kojim dobrom i kome za alibi.
Na kraju, nadam se da cete jos jednom razmisliti o Vasoj pomoci Banjaluckom univerzitetu. Ukoliko zelite cuti iz prve ruke izjave banjalucana koji su studirali na tom univerzitetu, rado Vam predloziti par imena.
U prilogu Vam saljem jucerasnju vijest sa BBC-a (ili CNN-a) iz koje mozete procitati da se jucerasnjom odlukom Medjunarodni sud pravde u Haagu oglasio nadleznim povodom tuzbe za agresiju na Bosnu i Hercegovinu, koja ukljucuje i kazneno djelo genocida. Vjerujte mi, Banja Luka i njen univerzitet, povodom sveg ovoga, nisu nevini

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: