Vijesti

Veličanstvena pobjeda istine u Kanadi sa Avdom Huseinovićem i njegovim filmom: "Bošnjaci - genocid u kontinuitetu"

Veličanstvena pobjeda istine u Kanadi sa Avdom Huseinovićem i njegovim filmom: "Bošnjaci - genocid u kontinuitetu"


U skladu sa poukom i porukom: Kulturom pamćenja i kulturom dobročinstva protiv nekulture negiranja genocida u Kanadi je održava trodnevna manifestacija u organizaciji Bosansko humaniratnog društva iz Toronta, a pod pokroviteljstvom Bošnjačko američke nacionalne asocijacije, Instituta za istraživanje genocida Kanada, Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i svih bošnjačkih islamskih centara u Južnom Ontariu. Glavni gost je bio Avdo Huseinović, autor, istraživač i književnik, bosanskohercegovački simbol borbe za istinu i pravdu.

Petak - Okrugli sto u Bosanskoj islamskoj zajednici, Toronto

U prisustvu rekordnog broja lidera i članova svih najvažnijih organizacija i zajednica u Južnom Ontariu održan je okrugli sto. Moderator je bio Sanija Hodžić. U diskusiji koja je trajala više od tri sahata tražio se način kako odgovoriti izazovima institucionalizacije kulture pamćenja, kako probuditi uspavanu bošnjačku svijet o potrebi kulture pamćenja od porodice, preko zajednice, do društva i države, kako se suprostaviti sve brojnim negatorima genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini u Sjevernoj Americi i svijetu, kako da kultura pamćenja postane sastavni, obavezni dio bošnjačke bitnosti i bitisanosti u i van Bosne i Hercegovine.
Ako nam oduzmu kulturu pamćenja, onda nas mogu kontinuirano pripremati za nove agresije i genocide. Odnos prema žrtvama stvar je ljudskosti i odgovornosti za budućnost. Politizacija žrtava i negiranje genocida vodi u dalje podjele. Pijetet prema žrtvi ne može se iskazivati negiranjem ili minimiziranjem zločina genocida. Kultura pamćenja je dobro sredstvo protiv onih koji javno poriču zločine ili slave zločince kao heroje. Suočavanje sa istinom je jedini put ka ponovnoj izgradnji meÄ‘usobnog povjerenja, koji je preduslov mira i stabilnosti. U društvo sa odsutnom institucionalizacijom kulture pamćenja potreban je dodatni angažman za prevenciju genocida jer se društvo polarizira, žrtvama manipulira, a zločini negiraju, te je neophodno da se bosanski patriotski faktor ujedini, posebno u Kanadi i SAD. Nema ništa gore od manipulacije i eksploatacije patnje žrtava u političke svrhe. Umjesto obrazovanja mladih o kulturi pamćenja, mladi se uče mržnji. Samo prihvatanjem istine o prošlost može se živjeti u skladu s ljudskim vrijednostima. Ovu su najbitniji djelovi veoma plodne i značajne diskusije.
Na kraju je odlučeno da se kao rezultat diskusije javnosti ponudi poseban dokument - deklaracija o potrebi kontinuiranog rada na kulturi pamćenja. Deklaracija će biti ponuđena svim organizacijama, zajednicama i pojedincima na potpis, a zatim i na realizaciju.


Subota - Centralna kanadska projekcija dokumentarnog filma "Bošnjaci - genocid u kontinuitetu", autora Avde Huseinovića

U prepunoj sali BIZ "Gazi Husrev beg", Toronto, pred više od 300 posjetilaca održana je kanadska projekcija ovog veoma značajnog filma. Manifestaciju je otvorio i vodio Esad Trokić. Na početku odlomak iz Kurana je proučio hafiz Hako Omeragić. Zatim je pozvan Tajib ef. Pašanbegović, najstariji bošnjački imam u Sjevernoj Americi, koji je govorio o značaju rada Bosansko kanadskog humanitarnog društva, čiji humanitarni rad je posljedica agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima. Zatim je govorio Dr. Mersim Zilkić o radu veoma značajne Bosansko američke nacionalne asocijacije koja je i glavni producent navedenog filma. Tako smo upoznati sa velikim brojem projekata ove asocijacije od kojih će mnogo koristi imati ne samo Bošnjaci u Plav i Gusinju, već svi Bošnjaci ma gdje bili. Naredni govornik, Esad Trokić je kratko predstavio dugogodišnji rad Bos,ansko kanadskog humanitarnog društva. Mogli smo vidjeti sve značajne humanitarne akcije ovog društva, čiji rad je mnogim prodicama i pojedincima dao nadu za bolju budućnost. Naredno obračanje je bilo od akademika Emir Ramića. Prije njegovog obračanja pušten je film iz Kanadskog parlamenta u kome Bob Bratina, član parlamenta, čestita Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Ovo je pozdravljeno velikim aplauzom. Akademik Ramić je govorio o značaju Dana državnosti i izmeÄ‘u ostalog istakao:
"Nema nikakve rasprave o tome da li je ZAVNOBiH kamen temeljac savremene, moderne državnosti Bosne i Hercegovine. Nema nikakve rasprave o tome da je na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a obnovljena državnost Bosne i Hercegovine. Nema nikakve rasprave o tome da je 25. novembar proglašen Danom državnosti Bosne i Hercegovine u martu 1995. godine. Nema nikakve rasprave o tome da ovaj zakon formalnopravno obavezuje sve institucije u Bosne i Hercegovine da obilježavaju ovaj historijski datum koji je tako validan na cijelom njenom prostoru. Svi oni koji se suprotstavljaju proslavi Dana državnosti nalaze se u antidržavnoj i  protivpravnoj antibosanskoj koaliciji, na liniji laži, krivde, protiv osnovnih ljudskih prava i sloboda, zapravo protiv države koja ih dobro plaća. Na kraju Ramić je pozvao sve prisutne da potpišu e-1837 koja je već u proceduri Kanadskog parlamenta i čije potpisivanje traje do 10. januara sljedeće godine. 
Zatim je najavljen glavni gost Avdo Huseinović. Prije centralne kanadske projekcije filma, Avdo je govorio o potrebi za kulturom pamćenja. "Negiranje genocida nad Bošnjacima je strateški interes Srbije i svih Srba ma gdje bili. Dokumentarni film „Bošnjaci – genocid u kontinuitetu" je nastao u produkciji Bošnjačko-američke nacinalne asocijacije, potomaka žrtava genocida i preživjele žrtve genocida, odnosno njujorškog Odbora za očuvanje sjećanja na žrtve genocida. Slikom ćemo prikazati mnoga mjesta gdje Bošnjaka odavno nema, a gdje su nekada bili u većini. Prvi put vidjeće te snimke mjesta na kojima su izvršene velike egzekucije, mjesta gdje se predugo nalaze masovne grobnice hiljada ubijenih bošnjačkih civila, koji nikada nisu dostojno pokopani. Kad sam završio film, prva pomisao je bila, da nakon ovakvih strahota, zasigurno bi mnogo veći narodi od nas nestali. Zato vjerujem, a i Boga molim, da ovaj film bude jedan pečat koji će preventivno djelovati, da se zlo nad nama jednom zauvijek zaustavi. Da sudija zauvijek odsvira kraj krvave utakmice genocida nad Bošnjacima i drugim muslimanima na Balkanu. Ovo je zasigurno film, koji je najzahtjevniji do sada bio za mene kao autora". 
IzmeÄ‘u ostalog film „Bošnjaci – genocid u kontinuitetu“ svjedoči o genocidu nad Bošnjacima i drugim muslimanima od područja Like, Dalmacije i Banije preko Herceg Novog, Cetinja, Sjenice, Kolašina, Užica, Šapca, Nikšića, Plava i Gusinja, Šahovića, Limske doline, Bihora, istočne Hercegovine, Podrinja, do posljednje agresije i genocida u BiH u periodu 1992-1995.
U diskusiji poslije kanadske premijere filma, osnovni zaključak je - dosta je bilo šutnje. Zato ovaj film obavezno trebate pogledati, a obimom zločina genocida nad jednim europskim autohtonim narodom nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Ovim filmom će te jasno saznati koje počinio genocid, te gdje su Bošnjaci nekada živjeli a tamo ih više nema. Nakon genocida, potpuno su zatrti tragovi njihovog bitisanja. Zemlja je popljačka i konfiskovana. Bošnjački kulturo-historijski i islamski objekti su potpino uništeni, ne postoje! Nekim mjestima je čak naziv promijenjen tako da ničim ne podsjeća na Bošnjake. U traženju istine i pravde ovo je način nacionalnog buÄ‘enja i ponosnog koračanja kroz vrijeme. Dokumentarni film je institucionalni i nacionalni projekt bošnjačkog pamćenja, brobe protiv zaborava i da spriječimo da nam se nikada i nigdje ne ponovi genocid.
Druženje je nastavljeno u prostorijama biblioteke i Bosanske sobe u BIZ "Gazi Husrev beg" Toronto. Tu je i roÄ‘ena ideja da se Avdo Huseinović sa filmom "Tomašica grobnica fudbalera" pokuša predložiti za Oskara u kategoriji dokumentarnog filma.


Nedelja - Veče sa Avdom Huseinovićem u Bošnjačkom Islamskom centru Hamilton


Moderator akademik Emir Ramić je prvo pozvao imama Ismail ef. Fetića koji je proučio odlomak iz Korana. Zatim se kratko obratio predsjednik Bošnjačkog islamskog centra Hamilton Hasan Kapo. Ramić je zatim predstavio glavnog gosta Avdu Huseinovića koji se takoÄ‘e kratko prije projekcije filma obratio prisutnima. 

"Ovo je priča o kojoj naš narod vrlo malo zna. Stoljećima caruje šutnja o tim užasnim genocidnim pohodima koji su izvršavani nad Bošnjacima od kraja 17. stoljeća, pa i u nekim elementima i dan danas se nastavljaju. Ovo je priča gdje smo nastojali u tih dva i pol sata kronološki prikazati slikom, dokumentom i izjavama relevantnih povjesničara, te dokumentima iz arhiva Crne Gore i Srbije stradanja velikih razmjera", kazao je Huseinović.  IzmeÄ‘u ostalog film "Bošnjaci - genocid u kontinuitetu" svjedoči o genocidu nad Bošnjacima i drugim muslimanima od područja Like, Dalmacije i Banije preko Herceg Novog, Cetinja, Sjenice, Kolašina, Užica, Šapca, Nikšića, Plava i Gusinja, Šahovića, Limske doline, Bihora, istočne Hercegovine, Podrinja, do posljednje agresije i genocida u BiH u periodu 1992-1995.
Zatim je prikazan film. Prisutni su ga pogledali sa dužnom pažnjom. Avdo Huseinović je poslije projekcije filma odgovorio na veliki broj pitanja.

Zaključak sa ove veličanstvene trodnevne manifestacije kulture pamćenja

U ime sigurne budućnosti, mi moramo ovladati znanjem o genocidu nad Bošnjacima Slavni pisac George Orwell u jednom je svome eseju napisao da onaj ko kontroliše prošlost ima kontrolu i nad budućnošÄ‡u. Historija nas uvjerava da gdje god nije bilo kontrole nad poukama iz prošlosti, budućnost je bila ugrožena. Bošnjački narod je, u svojoj transhistorijskoj tragediji, najbolji dokaz ovog pravila. Usljed nemanja kontrole nad historijskim iskustvom, tragedije su se ponavljale i prenosile u budućnost. Usljed bošnjačkog zaborava bošnjačkog stradanja, genocidi nad Bošnjacima, u historijskim etapama, prenosili su se u buduća vremena. Time dolazimo do zaključka - da je sjećanje uvjet bošnjačkog opstanka. Direktno rečeno: Bošnjaci ne mogu opstati ako ne budu pamtili. Ova generacija, koja je svjedok posljednoj etapi genocida nad Bošnjacima, od 1992. do 1995., ima historijsku obavezu da institucionalno uspostavi mehanizam bošnjačkog pamćenja. To znači obavezu da se Bošnjaci organizirano poduče tragičnom historijskom iskustvu, i da preko tog iskustva uspostave reflekse za samoodržanjem. Konačno je vrijeme da se podučimo pravilima opstanka, da razumijemo da je opstanak mehanizam, a ne slučajnost, i da pamćenje, koje uvjetuje opstanak, takoÄ‘e mora biti sistem, a ne stihija. Ovaj put mi hoćemo da uspostavimo kontrolu nad bošnjačkom budućnošÄ‡u, tako što ćemo ovladati historijom bošnjačkog stradanja, i kao pojedinci, i kao zajednica.  Književni i filmski opus Avde Huseinovića je jedno od najbolji sredstava za to.
Redakcija Bošnjaci.net

Vijesti: