Vijesti

Reakcija na Deklaraciju Sabora Hrvatske o položaju Hrvata u BiH

 


15. 12. 2018.

Reakcija na Deklaraciju Sabora Hrvatske o položaju Hrvata u BiH

Hrvatska vodi agresorsku i neprijateljsku politiku prema državi BiH. Saborska Deklaracije o položaju Hrvata u BiH koja poziva na izmjene Ustava BiH i izbornog zakona  je potvrda ove teze.  

Podsjećam da je Haški tribunal u novembru prošle godine osudio je Jadranka Prlića i druge na ukupno 111 godina zatvora zbog Udruženog zločinačkog poduhvata koji je smišljen i voÄ‘en od strane hrvatskog političkog i vojnog vrha iz Zagreba na čelu s tadašnjim predsjednikom Franjom TuÄ‘manom, ministrom odbrane Gojkom Šuškom, te Jankom Bobetkom. Radi se o pravosnažnoj presudi kako tkz. Herceg-Bosni, tako i Hrvatskoj.

Osnovni cilj Deklaracije, kao kontinuiteta udruženog zločinačkog poduhvata, kao sredstva agresivne, velikodržavne, hrvatske  diplomatije i koja kao takva nije samo antibosanska, već i antievropska, je formiranje trećeg entiteta, koji se zaobilaznim putem provlači kroz treću izbornu jedinicu i dovršavanje velikodržavnih hrvatskih ciljeva koji nisu postignuti u agresiji na BiH. Radi se o otvorenom, direktnom mješanju Hrvatske i njenom političkom nasilju prema državi BiH, što je direktni udar na teritorijalni integritet, suverenitet, nezavisnost i politički subjektivitet meÄ‘unarodno priznate države BiH. Deklaracija predstavlja sastavni dio potrebe Hrvatske da istrajava na velikodržavnoj politici, odnosno agresivnom konceptu iz 90-ih godina.  Lobistički antibosanski posao za HDZ u BiH obavlja HDZ Hrvatske.  Tako Deklaracija donosi HDZ-ovu lažnu interpretaciju historije BiH u ime realizacije ciljeva pravosnažno presuÄ‘enog udruženog zločinačkog poduhvata prema državi BiH.

Deklaraciju koja je i protiv interesa Hrvatske, kao sporni dokument kojim se produžava političko nasilje Hrvatske prema BiH, svi probosanski faktori u i van BiH trebaju odlučno odbaciti uz upozorenje međunarodnoj zajednici da se ne može tolerisati kontinuirano ugrožavanje države BiH od Hrvatske. Mora se sankcionisati političko nasilje Hrvatske nad državom BiH jer predstavlja egzistencijalnu prijetnju po opstanak BiH. Krajnje je vrijeme za redefiniciju bosanskohercegovačke državne politike prema tkz. Herceg-Bosni i Hrvatskoj, kako bi se taj antibosanski projekat konačno zaustavio i poslao u historiju. Tkz. Herceg-Bosna je stvorila neprijateljsku, antibosansku i antievropsku ideju, politiku i praksu u kojoj i danas građani i narodi u i van BiH žive.

Zato za potpuni mir u BiH treba kulturu pamćenja u borbi protiv rušitelja države. Pozivamo na zajedničku akciju za institucionalizaciju kulture pamćenja u ime mira, istine i pravde. Nećemo ostati nijemi na velikohrvatske pretenzije na BiH koje se dešavaju svakodnevno i pored pravosnažnih presuda meÄ‘unarodnih sudova.

Emir Ramić
Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada

Vijesti: