Vijesti

Saopćenje Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

08. 01. 2019.

Saopćenje Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

OsuÄ‘ujemo  skrnavljenja Memorijalnog centra Potočari, svetog bosanskohercegovačkog mjesta i marš četnika Srebrenicom koga je osiguravala policija entiteta RS podržana od političkog establišmenta entiteta

Vojska, policija i politički establišment ratnog entiteta RS su pravosnažnim presudama osuÄ‘eni za genocid. Stvaranje atmosvere straha u Srebrenici je znak da se agresija i genocid nastavljaju drugim sredstvima. Kontinuitet veliko državne i velikonacionalističke ideje velike Srbije na račun podjele države BiH i uništavanja i proganjanja Bošnjaka i dalje je aktuelan.

Zato Srebrenica nije smjela biti dodjeljena u nadležnost institucija koje su počinile genocid. Nijedan pripadnik institucija koje su izvršile genocid ne može biti načelnik Srebrenice. Manji bosanskohercegovački entitet, koji baštini rezultate genocida, danas se homogenizuje u cilju vladanja opštinom u kojoj je počinio genocid i koja im je data na upravljanje. Upozoravamo moralni dio svjeta da je anticivilizacijski da uopšte postoji mogućnost da Srebrenicom rukovodi predstavnik manjeg entiteta koji je nastao na genocidu. Dejtonsko ozvaničenje postojanja entiteta RS je tragična nagrada za uspješan genocid. Izborna pobjeda novoizabranog načelnika Srebrenice Mladena Grujičića je razorna politička afirmacija genocida.

Sramna antibosanska i antisrebrenička povorka na Badnje veče je dokaz da niti Srebrenica može biti u entitetu nastalom na rezultatima agresije i genocida, niti Srebrenicom može vladati predstavnik osuÄ‘ene grupacije koja je izvršila najteže oblike zločina protiv čovječnosti i meÄ‘unarodnog prava, uključujući i zločin genocid. Strah koji se kontinuirano produkuje u Srebrenici od strane grupacije osuÄ‘enih i neosuÄ‘enih ratnih zločinaca je ponižavajući i zastrašujući za preživjele žrtve, a nema sumnje da i sprečava mnoge izbjeglice da se vrate u svoje domove.

Tražimo da se meÄ‘unarodna zajednica vrati pravilu prava u entitetu RS za preduzimanje inicijative za ponovno ujedinjenje države BiH kroz ustavne reforme. Tražimo zaštitu Bošnjaka u Srebrenici, kao i da se zaštiti Srebrenica i Memorijalni centar Potočari.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Vijesti: