Vijesti

Kanadski odgovor negatorima genocida u Srebrenici - Vučiću i Putinu

Kanadski odgovor negatorima genocida u Srebrenici - Vučiću i Putinu

  
Udružena antibosanska koalicija u sastavu Vladimir Putin i Aleksandar Vučić je još jednom brutalno sahranila Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, UN Konvenciju o zaštiti ljudskih prava i sloboda, pravosnažne presude meÄ‘unarodnih sudova, meÄ‘unarodno pravo, pravdu i istinu. Izjava Vučića kako je Srbija zahvalna Rusiji zbog veta u Vijeću sigurnosti UN na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici je još jedan u nizu napada na državu BiH, bošnjački narod, žrtve genocida, istinu, pravdu i meÄ‘uarodno pravo.

Pružajući ruke ruskom vladaru Putinu, Vučić javno, sramno, bez imalo stida, neljudski izražava hvalospjev za jedan od najnečasniji pohoda na meÄ‘unarodno pravo, pravdu i istinu, ruski veto u Savjetu bezbjednosti UN na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Tako on kontinuirano ne priznaje autoritet vrhovnih pravnih autoriteta u svijetu, sudova UN, pokazujući otvoreno da agresija na državu BiH još traje, da se genocid nad Bošnjacima radi drugim sredstvima. To je još jedna Putin-Vučić otvorena prijetnja državi BiH, ali i miru i stabilnosti u svijetu kojom se uslovljava pomirenje samo ako se svi zločini zaborave, a stanje nastalo genocidom prihvati kao činjenično. Karadžićeva ostavština se nastavlja zahvaljujući Putinu i Vučiću. Tako Putin i Vučić šalju poruku da je genocid uvijek moguć i izvjestan, čime su preživjele žrtve genocida najgrublje povrijedili i još jednom kaznili. Putin i Vučić šalju poruku da se genocid može dogoditi u svakom trenutku, a što isključivo zavisi samo od motiva, interesa i ciljeva velikih, jakih i moćnih država. 

Aleksandar Vučić je za vrijeme agresije napadao na državu BiH, njene narode i graÄ‘ane. On u dejtonskom miru ne poštuje državu BiH. Onaj ko puca na državu BiH u agresiji i onaj ko državu BiH ne poštuje u miru, da bi opravdao svoj antibosanski, odnosno anticivilizacijski pucanj u hiljadugodišnje trajanje bosanske historije, kulture, tradicije, mora pucati na istinu i pravdu, mora negirati sudski presuÄ‘en genocid u Srebrenici, mora ponižavati žrtve ali i svoj vlastiti narod. Mi odavno znamo s kim imamo posla. Na djelu je udružena antibosanska kolacija koja i dan danas anticivilizacijski sprečava u matici da se usvoji rezolucija kojom se osuÄ‘uje genocid u BiH. U presudi MeÄ‘unarodnog suda pravde u Hagu jasno stoji da je genocid u Srebrenici izvršila vojska i policija entiteta RS i jasno stoji da je za taj genocid odgovorna i Republika Srbija jer nije poduzela mjere da se srpiječi i to su činjenice koje nikada niko neće moći osporiti. 

Te činjenice su potvrÄ‘ene sa dvije rezolucije jednoglasno usvojene u Parlamentu Kanade. Najbolji odgovor na Vučićev i Putinov pokušaj negiranja genocida u Srebrenici je uspjšno završeno potpisivanje Peticije Parlamenta Kanade kojom se od Vlade Kanade traži krivično sankcionisanje negatora genocida u Srebrenici. Bijeg kanadskih Bošnjaka i drugih prijatelja - patriota države BiH u istinu o agresiji i genocidu u BiH i pravdi za žrtve tih strašnih zločina je jedan od najboljih vidova spasavanja njihovog identiteta. Sloboda kanadskog društva to omogučuje. Uzimajući faktor borbe za istinu i pravdu o zločinima u BiH kao put vlastitog, novog samoodreÄ‘enja, vlastite nacionalne demokratizacija, kolektivne i individualne inicijative, povezivanja intelektualnih i drugih vrijednosti, kanadski Bošnjaci su dokazali da nisu nikakvo strano tijelo u kanadskom društvenom sistemu, već njegov bitni, razvojni, organski, konstruktivni dio. Borbom za istinu i pravdu kanadski Bošnjaci su trasirali otpor prema asimilaciji, ali i potrebu integracije u kanadski društveni sistem, prihvatanjem svih onih vrjednosti koje nisu u suprotnosti sa bosanskohercegovačkom i bošnjačkom tradicijom.

Dok je srpska fašistička gerila pravila „entitet“ na masovnim grobnicama Bošnjaka, a javnost manipulirala pričama o „muslimanskim ekstremistima“, tkz. meÄ‘unarodna zajednica je mirno posmatrala pokušaj rušenja jedne države i uništenja jednog naroda. Kada je ta fašistička politika u tkz. eri ljudskih prava i sloboda, demokratije i civilnog društva, največim zločinima poslije holokausta silom otrgla komad bosanskohercegovačke zemlje, na silu očišÄ‡enog od Bošnjaka ali i od Bosne, onda su ti tkz civlizirani zaštitnici ljudskih prava i sloboda u Daytonu priznali rezultate te fašističke agresije i genocida i to ozvaničili u nametnutom entitetu RS.. To je kontekst u kojem negatori genocida u Srebrenici Vučić i Putin pokušavaju sakriti historijske, sudske i naučno istraživačke činjenice o genocidu u Srebrenici.

Emir Ramić
Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: