Vijesti

Aladža, svjetsko - a nase dobro, koje s drugima dijelimo je potvrda bošnjačkog, bosanskohercegovačkog i evropskog uspravljanja.

Aladža, svjetsko - a nase dobro, koje s drugima dijelimo je potvrda bošnjačkog, bosanskohercegovačkog i evropskog uspravljanja. 
Uspravljanje Aladža džamije, koja je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine i listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u, je pobjeda dobra nad zlom, pobjeda istine nad laži, pobjeda pravde nad krivdom. Novo uzdizanje Aladže je dokaz da genocid, kulturocid, urbicid, nikada nisu imali, sada nemaju i nikada neće imati šanse da ponište bošnjačku duhovnost, kao sastavnu bitnost i bitisanost bosanskohercegovačke historije, kulture i tradicije. Aladža tako po drugi put šalje poruku svijetu da je islam bitni dio bošnjačke, bosanskohercegovačke i svjetske baštine, koji snažno doprinosi duhovnom uzdizanju civilzacije. Aladža će ponovo biti puna dobrih ljudi koji vole Božje kuće i šire dobrotu, nadu, mir, napredak, znanje, solidarnost, jedinstvo, slobodu. Aladža je primjer bosanskog iskustva življenja islama, koje je podjednako islamsko i evropsko, i ono s razlogom može biti interesantno kako Evropi tako i novim generacijama muslimana koji u Evropi vide svoj dom. Tako je Aladža putokaz da se podjednako može biti Evropljanin i dobar musliman, Bošnjak, Bosanac. Aladža kao simbol bosanske džamije je pozitivan primjer koji može pomoći u izgradnji povjerenja, razbijanju obostranih predrasuda i ohrabrivanju svih učesnika u procesu susretanja islama i Evrope da su islamske i evropske vrijednosti kompatibilne u mjeri koja omogućava uzajamno obogaćujući suživot. Taj živi primjer je podjednako potreban i muslimanima i nemuslimanima u vremenu moralnih posrnuća, opće manipulacije strahom i spekulacija svakakvim scenarijima.
Ponovno uspravljanje Aladža džamije, što je uspravljanje svih nas, je najbolji ramazanski poklon svim ljudima dobre volje. Ramazan je duhovni termin darovan od Boga kada preispitamo odnos sa sobom, sa drugima, sa zajednicom. To je darovano vrijeme da nadjačamo svako zlo koje uništava nas, našu porodicu i razjedinjuje našu zajednicu. Zato u ovome svetom mjesecu ujedinimo naša srca u dobru i učinimo dodatne napore da naša zajednica bude mjestom sretnog bitisanja svih ljudi, žena i djece dobrog srca i dobrih namjera. Neka nam odabrani mubarek dani donesu mir i blagostanje.
Ramazan šerif mubarek olsun.

Vijesti: