Vijesti

Reakcija Instituta za istraživanje genocida Kanada povodom atakovanje na ličnosti gvardijana Franjevačkog samostana u Fojnici, fra Mirka Majdandžića i profesora Franjevačke teologije u Sarajevu, fra Ivu Markovića

29. 08. 2019.
Reakcija Instituta za istraživanje genocida Kanada povodom atakovanje na ličnosti gvardijana Franjevačkog samostana u Fojnici, fra Mirka Majdandžića i profesora Franjevačke teologije u Sarajevu, fra Ivu Markovića 

Institut za istraživanje genocida Kanada najoštrije osuÄ‘uje i potpuno odbacije kao dehumanizirajuće i anticivilizacijske napade na fra Mirka Majdandžića i fra Ivu Markovića od strane medija pod kontrolom Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine. 

Poziv na linč uglednih fratara Bosne Srebrene poveo je antibosanski urednik dokumentarno-savremenog programa BHRT-a Tvrtko Milović.

Imajući u vidu da su fra Mirko Majdandžić i fra Ivo Marković dokazani bosanskohercegovački patrioti, zagovornici Ideje Bosne i Bosanskog duha, napadi na njih su zapravo napadi na državu Bosnu i Hercegovinu, na sve njene građane i narode.
 
Pozivi na linč uglednih bosanskohercegovačkih sinova je zapravo sastavni dio udružene antibosanske koalicije koja u matici i dijaspori sve više napada na bosanskohercegovačku državu. Miloviću i svim neprijateljima države Bosne i Hercegovine poručujemo Bosna i Hercegovina je najplemenitija božija, prirodna i ljudska težnja koju niko u hiljadu godina nije uspio srušti. 

Podržavajući  dobre sinove Bosne Srebrene mi se okupljamo o riječi Bosna koja simbolizuje državu sjajnog ljudskog umijeća, sklada i ljepote. Ma gdje bili svjedočimo Bosnu kao darovanu misao o susretu sa drugim i drkčijim, o susretu, sudaru i prožimanju civilizacija sa Istoka i Zapada. Okupljamo se oko uzvišenog mjesta zajedničke sudbine bosanskih ljudi, meÄ‘u kojima su fratri Bosne Srebrene jedni najistaknutijih. 

Bosnu i Hercegovinu su mnogi pokušali uništiti, posebno u posljednjoj agresiji devedesetih godina prošlog vijeka, ali u tome nisu uspjeli zbog čega se ne smije u miru podleći pritiscima i dozvoliti da se univerzalne vrijednosti za koje su mnogi dali živote uništavaju.  Milović i svi neprijatelji Bosne i Hercegovine trebaju znati da je Bosna ostala Bosna kroz dugu svoju povijest, jedina koja je uvijek bila i cjelovita, kao teritorij, i jedinstvena kao historijsko trajanje. Bosna je uvijek uspjevala probuditi zaključane potencijale, posebno onda kada se napadaju njeni veliki sinovi poput sljedbenika Bosne Srebrene.

Institut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: