Vijesti

Peticija sa 8.372 potpisa poslana i svim najvažnijim političkim subjektima u Kanadi

Peticija sa 8.372 potpisa poslana i svim najvažnijim političkim subjektima u Kanadi

Kanada ima političku, pravnu i moralnu obavezu uticati da se u BiH krivično sankcioniše negiranje genocida

Kao dio svjetske koalicije za istinu i pravdu o genocidu u Bosni i Hercegovini pod nazivom "Klub 100 - Plus", (koaliciju čine predstavnici iz 131 države iz cijelog svijeta) koja je 12. juna 2020., u ime žrtava agresije i genocida u BiH, meÄ‘unarodnom predstavniku u BiH Valentin Inzku uručila peticiju kojom se traži nametanje Zakona o zabrani negiranja genocida u BiH, Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) je poslao navedenu peticiju sa 8.372 potpisa iz 123 zemlje svijeta svim članovima kanadskog parlamenta, premijeru Kanade Justin Trudeau, ministru vanjskih poslova François-Philippe i generalnoj guvernerki Julie Payette.

Institut je u pismu uz peticiju, od najvažnijih političkih predstavnika Kanade, zatražio da Kanada kao članica Upravnog odbora za implementaciju mira u BiH podrži peticiju, odnosno zahtjev da se nametne Zakon o zabrani negiranja genocida u BiH. Kanada je historijski opredijeljana u zaštiti meÄ‘unarodnog pravnog poretka i njegovih ključnih postulata, od kojih su najvažniji:

- meÄ‘unarodno pravo se mora poštovati,

- presude sudskih instanci izvršavati,

- počinioce privoditi pravdi dok god su živi.

Takvi stavovi uvode mir i pružaju garanciju da meÄ‘unarodni odnosi ostaju zaštićeni civilizacijskim pravnim pravilima, a unutrašnje pravo u obavezi da goni počinioce ratnih zločina i zločina genocida i da se suprostavi negiranju genocida. Imajući u vidu zvaničan stav Kanade po pitanju genocida u BiH koji je potvrÄ‘en sa dvije rezolucije usvojene u kanadskom parlamentu, Kanada ima političku, pravnu i moralnu obavezu podržati peticiju i tako uticati da se u BiH krivično sankcioniše negiranje genocida.

U uvjetima kada imamo ne samo negiranje genocida, nego i trijumfalizam nad zločinima protiv čovječnosti, ratnim zločinima i genocidom u BiH, kanadsko podržavanje peticije je vrlo važno u kontekstu zabrane negiranja genocida i zabrane nastojanja da se promijeni narativ o agresivnom karakteru rata protiv BiH, koji se vodi i u Kanadi od strane antibosanske koalicije. Kanadsko podržavanje peticije bio bi veliki doprinos u prilog zabrani negiranja genocida kao važne činjenice za bolju budućnost države BiH.

Institut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: