Vijesti

Predstavnici IGK razgovarali sa ministrom u Vladi Kanade Ahmed Hussen

Minister Ahmed Hussen discussed the government’s emergency fund; PM Trudeau likely to invest another 14 B to help provinces heal from COVID-19
Minister Hussen is very happy to commemorate the Bosnian genocide – IGC needs to reach out to his team. He will also inquire with the Prime Minister to do the same.
Minister Hussen is interested in continuing collaboration with the Bosnian community and support initiatives (IGC should reach out to his team whenever it needs something)
Minister Hussen will follow-up on the E-1837 petition and has found the initiative interesting and appeared to be supportive of it
Memorable moment/quote from the meeting: Denying that genocide took place in Bosnia “will remove the memory of victims from our consciousness” – The Minister reminded that we must continue to commemorate and speak about Bosnian genocide because “it is not only a Bosnian issue but rather [an issue] of the entire world.”
 Minister Hussein acknowledges that the Genocide did not just take place in Srebrenica, but also in places like Prijedor, etc.


Predstavnici IGK razgovarali sa ministrom u Vladi Kanade Ahmed Hussen

Delegacija Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK] u sastavu: Suzana Vukić i Denis Suljić održala je on line sastanak sa Ahmedom Hussen članom Parlamenta Kanade i ministrom u Vladi Kanade zaduženog za pitanja familije, djece i socijalnog razvoja. Pošto su predstavnici IGK upoznali ministra sa aktivnostima IGK, na početku je ministar upoznao sa planovima Vlade Kanade po pitanju pomoći provincijama i teritorijama, te svim graÄ‘anima Kanade u cilju ublažavanja teške situacje izazvane pandemijom od COVID19.

U nastavku ministar je izrazio želju za nastavkom saradnje sa IGK, podržao rad IGK, te govorio o značaju borbe za istinu i pravdu o genocidu u BiH. Parlamentarnu peticiju E-1837 ministar je ocjenio veoma bitnom i obečao aktivnost da se zahtijev iz peticije pretoći u zakon kojim bi Kanada krivično sankcionisala negatore genocida u Srebrenici.

Ministar je na kraju rekao da je negiranje genocida kao zadnja faza genocida veom opasno jer uklanja potrebu i značaj sjećanja na žrtve i negativno utiće na ukupnu svijest svih ljudi u društvu. Zato je ministar posebno naglasio  da moramo nastaviti aktivnosti na planu sjećanja na genocid u BiH jer to nije samo bosanskohercegovačko pitanje, već pitanje cijelog svijeta.

Ministar je završio sa konstatacijom da se genocid nije dogodio samo u Srebrenici, već i u Prijedoru i mnogim drugom mjestima u BiH.

IGK

Vijesti: