Vijesti

Uskoro se očekuje puštanje u proceduru rezolucije kanadskog parlamenta o genocidu Prijedoru.

20. 07. 2020.


Saoćenje Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Uskoro se očekuje puštanje u proceduru rezolucije kanadskog parlamenta o genocidu Prijedoru.

Na Dan sjećanja na žrtve genocida u Prijedoru informišemo javnost da se uskoro očekuje 
puštanje u proceduru rezolucije kanadskog parlamenta o genocidu Prijedoru.

Ahmed Hussen, ministar u vladi Justina Trudeau i Brian Masse, član kanadskog parlamenta su zločin u Prijedoru nazvali jedino ispravnim imenom - genocid. U nedavnom susretu članova Instituta za istraživanje genocida Kanada sa ministrom Ahmedom Hussenom, ministar je vrlo jasno konstatovao da je u Prijedoru počinjen genocid. Ranije član kanadskog parlamenta i sponzor obe rezolucije o genocidu u Srebrenici, Brian Masse je takođe zločin u Prijedoru imenovao genocidom.

Značaj ove rezolucije je u tom što će se pored Sreberenice po prvi put zvanično u rezoluciji kanadskog parlamenta imenovati genocid u Prijedoru.  Zločin u Prijedoru koga je nauka odredila kao genocid podsjetio je demokratski svijet da su tokom agresije na Republiku BiH počinjeni najteži ratni zločini uključujući i zločin genocida. Haški tribunal i nacionalni sudovi su osudili neke odgovorne za genocid u Prijedoru. Ali ono što Haški tribunal niti meÄ‘unarodna zajednica nisu uopšte dirnuli jeste politički projekat u čije ime je počinjen genocid u Prijedoru i BiH. Projekat Velika Srbija koji još djeluje, atakujući na bosanskohercegovačke državne vrijednosti. Tako se šalje strašna poruka svijetu da se agresijom i genocidom mogu ostvarivati politički ciljevi, može teritorija jedne meÄ‘unarodno priznate države djeliti. Pamtiti Prijedor je i opomena da kultura sjećanja podrazumijeva ne samo sjećanje na genocid, već i aktivnu borbu  protiv negatora genocida, protiv veličanja osuÄ‘enih ratnih zločinaca, protiv prekrajanja historijskih, sudskih i naučno istraživačkih činjenica koje umjesto negiranja trebaju biti put katarze, put traženja oprosta od žrtve, put izvinjenja žrtvi, put bar približavanja onom velikom, histrijskom NE koje sve više tamni u svijetu punog zla.  

PredviÄ‘eno je da se rezolucijom 20. juli proglasi danom sjećanja na žrtve genocida u Prijedoru u Kanadi i da se tokom mjeseca aprila koji je rezolucijom kanadskog parlamenta proglašen mjesecom brobe protiv genocida, i genocid Prijedoru tretira isto kao i drugi priznati genocidi u Kanadi. Institut za istraživanje genocida Kanada će uskoro početi razgovore sa liderima Muzeja za ljudska prava Kanade o postavci stalne izložbe o genocidu u Prijedoru. TakoÄ‘e su počele pripreme da se genocid u Prijedoru u nekim kanadskim školama izučava zajedno sa genocidom u Srebrenici.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Vijesti: