Vijesti

Žalosno je što javna biblioteka u Gradačcu "Alija Isaković" koja nosi naziv po jednom od najznačajnijih bosanskohercegovačkih književnika, gradu Huseina Gradaščevića promoviše knjige Petera Handkea, negatora genocida u Srebrenici i BiH

 Å½alosno je što javna biblioteka u Gradačcu "Alija Isaković" koja nosi naziv po jednom od najznačajnijih bosanskohercegovačkih književnika, gradu Huseina GradašÄevića  promoviše knjige Petera Handkea, negatora genocida u Srebrenici i BiH, revizioniste sudskih, naučno istraživačkih i historijskih činjenica o agresiji na RBiH i genocidu protiv njenih graÄ‘ana, prije svega Bošnjaka.
ÄŒovjekova borba protiv zločina, posebno genocida, je borba pamćenja protiv zaborava. Za tu vrstu borbe potrebna je istinska podrška sviju. Šutnja može voditi u ropstvo, u novi zločin, u novi genocid. Šutnja guši ljudsku dušu i slobodu, utiče na kvalitet odnosa sa drugima, utiče na fizičko i psihičko zdravlje. Šutnja takoÄ‘e podstiče nepravdu i pogoduje nasilničkim društvenim tendencijama tako što omogućava počiniocima zlodjela da ostanu nekažnjeni, čim žrtve ostaju sasvim nemoćne, nezaštićene i obespravljene u društvu. Odlukom da javno progovore, preživjele žrtve ne samo da stiču svoj vlastiti glas, žrtve pri tom zajednički stvaraju jedan novi društveni diskurs koji se suprostavlja pojedinačnom i kolektivnom poricanju nasilja i reprodukciji agresije. U slučaju BiH podrška žrtvama je ostala na nivou pojedinca. Žrtve još nemaju podršku društva i države.
IGK

Vijesti: