Vijesti

SKANDALOZNO: AMERIČKA LEGIJA ČASTI NAGRAÐUJE ČETNIKE

 

SKANDALOZNO: AMERIÄŒKA LEGIJA ÄŒASTI NAGRAÐUJE ÄŒETNIKE

Povodom informacije da ce ratni zlocinac Draža Mihailovic dobiti americku Legiju casti, Kongres Bosnjaka Sjeverne Amerike se oglasava cjelokupnoj svijetskoj javnosti sa sljedecom izjavom:

Sa zakašnjenjem od 57 godina cetnicki vojvoda Dragoljub Draža Mihailovic, osudjen i pogubljen kao ratni zlocinac nakon Drugog svjetskog rata, posthumno ce dobiti Legiju casti kojom ga je odlikovao americki predsjednik Harry Truman. Americko izaslanstvo donijet ce odlikovanje - koje je Mihailovic dobio zbog spašavanja 500 americkih pilota tijekom rata - u Beograd u sklopu obilježavanja 60. godišnjice pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu. Srpski pokret obnove, ciji je visoki dužnosnik Dražin unuk Vojislav Mihailovic, zatražio je još prije 11 godina od State Departmenta da SAD službeno uruci to priznanje, a prema rijecima Mihailovica, ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Draškovic prošle je godine, u razgovoru s tadašnjim državnim tajnikom Colinom Powellom, obnovio taj zahtjev.


Postovani gradjani demokratskog svijeta;

Pojam genocida predstavlja najtezi medjunarodni zlocin koji obuhvaca djela ucinjena s namjerom da se potpuno ili djelomicno uniste narodne, etnicke, rasne ili vjerske skupine ljudi. Taj pojam je u novije vrijeme dopunjen novim medjunarodnim dokumentima. Sve zemlje potpisnice obvezne su raditi na njegovom sprjecavanju, a ukoliko do njega ipak dodje, i na kaznjavanju njegovih izvrsitelja, bez obzira na vrijeme, jer ti zlocini ne zastarjevaju. Cetnici su, ne samo u namjerama, vec i u krvavoj stvarnosti izvrsili vise oblika zlocina genocida nad Bosnjacima u Bosni i Hercegovini. Medjutim, sve do u najnovije vrijeme, to je bila jedna od tzv. tabu tema, o kojoj se jednostavno nije smjelo u bivsoj SFRJ pisati, te je to jednostavno presucivano ili tek usput deklerativno spominjano, bez konkretnih podataka pa i brojcanih pokazatelja. Do sada su izostala sustavnija i potpunija istrazivanja ove problematike u cjelini. A tek s demokratskim promjenama od 1990. g. pocelo se u BiH pisati o genocidu nad Bosnjacima. No, jos uvijek nemamo o tome znastveno utemeljene studije, koja bi tu problematiku i obradila u cjelini. Ovom prigodom zelimo ukazati na neke najbitnije elemente iz cetnickih planova i aktivnosti koji po svim medjunarodnim kvalifikacijama predstavljaju zlocin genocida nad Bosnjacima.


Od svog osnutka cetnistvo je gotovo iskljucivo instrument nacionalisticke i ekspanzionisticke politike Srbije. Ono pokraj vojske i policije, predstavlja jedno od sredstava obracuna s politickim protivnicima, a za ocuvanje centralistickog velikosrpskog politickog sustava. Preko razlicitih cetnickih udruzenja te brojnih organizacija slicnog programa u kojima su cetnici djelovali a koja su se isticala terorom i okrutnoscu te ubojstvima, velikosrpska politka je ostvarivala svoj cilj. Nasilno je suzbijala i gusila svaku teznju Bosnjaka za afirmacijom vlastitih nacionalnih vrijednosti. Istodobno, isticale su se srpske nacionalne vrijednosti, cesto kao jedine, a i nastojalo se bezuspjesno kod Bosnjaka razvijati srpsku nacionalnu svijest. Srpski nacionalisti i ekspanzionisti, kojih su cetnici, kao vojnicki i politicki organizirani, najpoznatiji i najistaknutiji dio, nisu se nikada mogli pomiriti sa stvaranjem demokratske, cjelovite i nezavisne drzave BiH. Razlog je vrlo jednostavan i sastoji se u tome sto su oni smatrali da teritorija BiH predstavlja sastavni dio podrucja tzv. “Srpske zemlje" bez obzira na to sto ta podrucja nisu nikada bila u sastavu srpske drzave i sto na njima Bosnjaci i Hrvati predstavljaju vecinu pucanstva. Zato po njima BiH moze uci samo u sastav tzv. “Homogene ili Velike Srbije”, kako su je nazivali u dokumentima. Glavni preduvjet za to je rusenje drzave BiH i ciscenje Bosnjaka i drugih nesrpskih naroda s tih teritorija, kako bi ih potom ukljicili u Veliku Srbiju.


Stevan Moljevic, jedan od glavnih cetnickih ideologa i rukovoditelja u zemlji, izradio projekt: "Homogena Srbija" u kojem iznosi cetnicki program o granicama, drustvenom ustroju i vanjskoj politici Velike Srbije. Po tome projektu se Srbima namece prva i osnovna duznost: da stvore i organizuju homogenu Srbiju koja ima da obuhvati cjelo etnicko podrucje na kome Srbi zive. To je znacilo ukljucenje u tu Srbiju Bosne i Hercegovine u cjelini i veceg dijela Hrvatske. Cetnicki pokret ima izrazito genocidni i antibosnjacki karakter.Teznja za  uspostavom etnicki ciste Velike Srbije, a na racun povijesnih i nacionalnih teritorija bosnjackog i hrvatskog naroda(ali i nekih drugih) je osnovni uzrok cetnickog terora i zlocina. Prema instrukciji Draze Mihajlovica kaze se i sljedece: “Mozda ovi ciljevi izgledaju veliki i neizvedivi. Setite se velike borbe za oslobodjenje pod vodstvom velikog vozda Karadjordja. Srbija je bila puna Turaka (muslimana). U Beogradu i ostalim srpskim varosima strsale su muslimanske munare, a pred dzamijama su Turci vrsili svoja smrdljiva pranja kao sto i sada rade u srpskoj Bosni i Hercegovini. Na stotine hiljada muslimana bilo je tada preplavilo nasu otadzbinu. A podjite danas kroz Srbiju. Nigdje necete nasi niti jednoga Turcina (muslimana), necete naci cak niti jednoga njihovog groba (mezara) ni jednog siljka (nisana)...”. “... To je najbolji dokaz i najvece jamstvo da cemo uspeti i u ovoj danasnjoj svetoj borbi, i da cemo istrebiti sve Turke iz ovih nasih srpskih zemalja. Ni jedan musliman nece medju nama ostati... Seljake i ostali svijet sitni preselicemo u Tursku. Nasa Vlada u Londonu posredstvom Engleske saveznicke i prijateljske vlade nastoji da postigne u tom smislu pristanak Turske vlade (pa je o tome Cercil govorio u Ankari s g. Inenijem). Sve katolike koji su se ogresili o nas narod u njegovim tragicnim danima, kao i sve intelektualce i sve ekonomski jace, nemilosrdno cemo unistiti. Seljacki svjet i isto tako sitni radni svijet postediti i od njih cemo napraviti prave Srbe, koje cemo milom ili silom prevesti na pravoslavlje. Eto to su ciljevi nase velike borbe i kad dodje odsudan cas mi cemo ih ostvariti. Mi smo ih vec u nekim djelovima nase otadzbine i ostvarili..." Ovaj dokument najneposrednije ukazuje na izvore cetnickog zlocina genocida nad Bosnjacima i drugim, koji vuce korijene jos od stvaranja srpske nacionalne drzave i njezine ekspanzionisticke politike. Svi ovi dokumenti pokazuju da su cetnicki zlocini genocida nad Bosnjacima bili namjerni i planirani. Oni su po njima smatrani nenacionalnim elementom unutrasnjim neprijateljem i Turcima te se i njihovo unistavanje smatralo cetnickom najsvijetlijom duznoscu.


Cetnici su na kraju rata vojnicki porazeni ali je mnogima tijekom rata omoguceno, najcesce nakon zarobljavanja, da “dobrovoljno” stupe u partizane, sto je iskoristilo njih vise od 80% cime su, gotovo u pravilu, bili amnestirani od zlocina. Tek je nekolicini sudjeno za zlocine. Tako im se mnogima posredno pruzila prigoda planiranja odmazde koju su tijekom rata stalno isticali. Cetnicki zlocini genocida nad Bosnjacima u BiH nisu bili slucajni, vec su planirani i bili sastavnim dijelom vojnih i politickih ciljeva cetnickog pokreta. Oni imaju izvoriste u shvacanjima velikosrpskih nacionalista i ekspanzionista kojih je cetnicki pokret tijekom rata bio najekstremniji, najorganiziraniji i najoperativniji dio. Po njima su i izvan Srbije okolna nacionalna i povijesna podrucja drugih naroda srpska, jer u njima ima Srba, bez obzira na broj, ali i ona gdje ih nema a Srbi ih iz geostrateskih ili drugih razloga smatraju srpskima. Upravo stalno zalaganje cetnickog pokreta za uspostavu te i takve Velike Srbije, na navedenim podrucjima, je stvarni uzrok cetnickog terora i zlocina genocida, a ne religiozne i nacionalne raznolikosti, kao niti teror i kontrateror, kao sto neki misle i pisu, a sto su samo formalni razlozi.


Ova svoja genocidna shvacanja cetnici su iskazali u svim prigodama brojnim dokumentima, zemljovidima, govorima, izjavama i praksom uoci i tijekom, a na zalost i nakon Drugoga svjetskoga rata. Tijekom toga rata oni su s osloncem i pod okriljem najprije talijanskog, a potom i njemackog okupatora, te podrsku izbjeglicke vlade Kraljevine Jugoslavije kao i V. Britanije i SAD-a, pokusali, putem cetnickih postrojbi, ostvariti svoje genocidne planove. Zato uz cetnike i svi naprijed navedeni cimbenici snose svoj dio odgovornosti za njihove zlocine. Tako su, kao sto smo dijelom pokazali planski ciscena od Bosnjaka i Hrvata mnoga podrucja Bosne i Hercegovine i Hrvatske, od Srbije i Crne Gore do Slovenije, po cetnicima. Svugdje gdje su stizale cetnicke postrojbe izvrseni su stravicni zlocini i ovisili su jedino od odnosa snaga i okolnosti na datom podrucju. Cetnicki pokret nije mogao svoje genocidne namjere i provesti jer nije raspolagao s dovoljnim vojnim postrojbama. No, po nama, glavni je razlog samoorganiziranje odbrane i oruzanog otpora bosnjackog naroda, koji se tako na mnogim mjestima zastitio od jos tragicnijih cetnickih zlocina, ali i doveo do njihovog vojnickog poraza. Nakon rata 1945. propusetna je prilika da svi cetnicki zlocinci i pred sudom odgovaraju za svoje zlocine genocida nad Bosnjacima i njihovim povijesnim, sakralnim i kulturnim spomenicima. Dapace, mnogima je pod novim znakom (zvijezdom?) pruzena prilika da s tim zlocinima i nastave. Zato nije slucajno sto su se takvi zlocini genocida velikosrpskih nacionalista i cetnika u jos strasnijem, i po broju ubijenih i prognanih i po razaranjima, obliku dogodili nad Hrvatima i Bosnjacima od velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku 1991. a potom i Republiku Bosnu i Hercegovinu do danas. Povijesno iskustvo pokazuje da vojnicki poraz cetnika omogucuje povratak vecine prezivjelog bosnjackog pucanstva na svoja spaljena ognjista, ali da to nije dovoljno. Potrebno je i sve zlocince privesti zasluzenoj kazni, jer dok se to ne ucini nece biti mira na ovim prostorima i stalno ce prijetiti opasnost od novih sukoba i novih cetnickih zlocina, cega moraju biti svjesni i svi oni medjunarodni cimbenici, ako im je zaista do mira stalo i ako ne zele i sami snositi svoj dio odgovornosti za te cetnicke zlocine genocida.


Kongres Bosnjaka Sjeverne Amerike koji zastupa interese oko 300.000 kanadskih i americkih Bosnjaka i koji se bori za ocuvanje i jacanje bosnjackog bica i demokratske, cjelovite i nezavisne drzave BiH poziva gradjane demokratskog i slobodarskog svijeta da dignu svoj glas protiv nagradjivanja zlocinca Draze Mihajlovica. KBSA posebno zabrinjava sto nagrada dolazi od SAD "zemlje izlazece demokratije i slobodarske misli ", zemlje koja se nesebicno zrtvovala pomazuci druge, odricuci se lagodnijeg zivota zarad pobjede nad idejnom potlcenoscu, a sada nagradjuje pocinitelje drugog po redu najstrasnijeg genocida u Drugom svijetskom ratu - genocida nad Bosnjacima, odmah po zrtvama poslije holokausta. Poslije ovoga namece se pitanje kada ce i drugi ratni zlocinci dobiti nagradu { medju njima i Hitler} makar posthumno.
Eventualno urucivanje americke Legije casti Drazi Mihajlovicu je svojevrsno nagradjivanje za genocid, protiv koga se danas bori citav demokratski svijet ukljucujuci i SAD.

smrtovnice osmrtnicama ba

Vijesti: