Vijesti

IGK: Saopćenje povodom prvostepene presude generalu Armije Republike Bosne i Hercegovine Sakibu Mahmuljinu.22. 01. 2021.


IGK: Saopćenje povodom prvostepene presude generalu Armije Republike Bosne i Hercegovine Sakibu Mahmuljinu.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} je u više navrata pisao o organizovanom i sistematskom pokušaju antibosanske koalicije da revidira historijske činjenice o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocidu protiv njenih graÄ‘ana, posebno Bošnjaka. Bitan cilj te revizije je izjednačavanja srbijanske i hrvatske agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu sa legalnom i legitimnom odbranom bosanskohercegovačke države od strane Armije Republike Bosne i Hercegovine.

U sklopu antibosanske revizije historijskih činjenica je hajka na generale i branioce bosanskohercegovačke države, a u sklopu te hajke i prvostepena presuda generalu Sakibu Mahmuljinu, nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Prvostepena presuda generalu Mahmuljinu je nastavak navedene antibosanske revizije i antibosanskog odnosa prema ljudima koji su branili multietničku i multikonfesionalnu bosanskohercegovačku državu.  Institut za istraživanje genocida Kanada još jednom istiće da je antibosanska koalicija u ofanzivi organizovanim i sistematskim udarima na istinu, pravdu i kulturu sjećanja. Bosanskohercegovačka državna politika i meÄ‘unarodna zajednica svjesno zatvaraju oči pred pokušajima izjednačavanja agresija sa obje strane sa legitimnom odbranom bosanskohercegovačke države. Nadamo se, da će druogstepena presuda vratiti čast Sudu Bosne i Hercegovine, te da će Apelacioni sud dokazati da državno bosanskohercegovačko sudstvo nije u službi velikonacionalističke srpske politike, nego interesa graÄ‘ana Bosne i Hercegovine.

Institut za istraživanje genocida Kanada još jednom istiće ulogu Armije Republike Bosne i Hercegovine u odbrani države.
Armija Republike Bosne i Hercegovine je bila legalna odbrambeno-oslobodilačka vojna sila, koja se organizirala iz bosanskog naroda i otpora da spasi Republiku Bosnu i Hercegovinu od dvostruke agresije Miloševićevog i TuÄ‘manovog režima. Armija Republike Bosne i Hercegovine nije bila voÄ‘ena ideologijom genocida i etničkog iskorjenjivanja drugoga, nije postojao nikakav plan da se uništi jedan narod, da se prave zločini i slično. Takvo nešto nije postojalo ni na nivou bosanskohercegovačke države, politike i kulture.
Armija Republike Bosne i Hercegovine je bila snaga koja je obezbijedila mir i životni prostor za sve one koji osjećaju Bosnu i Hercegovinu kao svoju zemlju. Ona je obezbijedila da se u Bosni i Hercegovini sigurno osjeća svako, pa čak i oni koji to ne zaslužuju i koji i dalje pokušavaju da je unište ili u najmanju ruku destabiliziraju. Ona je stala na put fašizmu kojim je, u procesu raspada, bivše Jugoslavije otpočeo strahovit genocid nad graÄ‘anima koji su željeli  mir i slobodu, a poštovali svoju domovinu.
U uslovima kada udruženi antibosanki projekat jača multietnička oslobodilačka borba Armije Republike Bosne i Hercegovine dobiva sve više na značaju. Nikada ne smijemo zaboraviti da je nezavisna i suverena država Bosna i Hercegovina rezultat patriotske borbe pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine. Pod njenom zastavom tokom agresije na državu borili su se pripadnici svih bosanskohercegovačkih graÄ‘ana i naroda.
Nama koji živimo u slobodi, zahvaljujući tim velikim herojima, ostaje obaveza da u miru izgradimo slobodnu, demokratsku državu u kojoj neće biti amnestirani rezultati agresija i genocida, u kojoj će istina i pravda pobjediti. Preuzmimo odgovornost za nastavak misije Armije Republike Bosne i Hercegovine, misiju pravde i istine za jedinstvenu, suverenu, nezavisnu, slobodnu, demokratsku državu.

Institut za istraživanje genocida Kanada  

Vijesti: