Vijesti

Joe Bidena, 46. predsjednik SAD

Joe Bidena, 46. predsjednik SAD razumije bez posrednika šta je dobro za BiH i njenu naciju. Iskustvo, mudrost i mladost Bidenovog tima su nada za bolju BiH u kojoj ima mjesta za svakog onog koji poštuje svoju državu. Bidenov put ka boljoj BiH je definisan jednom rečenicom u intervju za Televiziju BiH koji je radila bh. novinaraka Envera Selimović 1999. godine: "Mi nećemo tolerisati genocidno ponašanje u BiH". TakoÄ‘e njegov put je definisan jednom rečenicom prilikom posjete BiH, 2009. godine: "Ovako više ne može u BiH".  Historija će ocjeniti domen Bidenove nade, očekivanja, entuzijazma. Njegove historijske rečenice o BiH su potvrda da se BiH nalazi na susretištu svijetova i civilizacija u nesigurnom vremenu i teškom državnom i društvenom putu. Bidenove riječi o BiH jesu priznanje ali i neshvaćena poruka, neshvaćena kako od svijetskih, tako i od domačih elita, poruka koja nije skupila bosanskohercegovačku mudrost. A ta mudrost je tako jednostavna. Istina, pravda kultura sjećanja, pomirenje, Ideja Bosne i bosanski duh. Velike  Bidenove rečenice o BiH mogu biti brzo izgubljene ukoliko se bosanskohercegovačka mudrost ne skupi na jednom mjestu i naÄ‘e strateški put ka boljoj državi BiH.
Nada u novog predsjednika SAD proizilazi njegovih aktivnosti:
1. Imao je ključnu ulogu u naporima da se promijeni dinamika na terenu u Bosni i Hercegovini i na kraju je pomogao uvjeriti Vladu SAD-a i ključne evropske saveznike da zaustave brutalnu kampanju genocida pod komandom Slobodana Miloševića i  njegovih pristalica u Srbiji i Bosni i Hercegovini.
2. Tokom Obamine administracije SAD su, predvoÄ‘ene Joeom Bidenom, sankcionisale bosanskog Srbina i nacionalistu Milorada Dodika zbog aktivne opstrukcije Dejtonskog mirovnog sporazuma, šaljući snažan signal da SAD neće tolerisati prijetnje suverenitetu ili teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.
3. Joe Biden se obavezao da će se uvijek suprotstaviti mržnji i podržati Bosnu i Hercegovinu – njen suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter.
Institut za istraivanje genocida Kanada

Vijesti: