Vijesti

Saopćenje IGK - Podrška stavovima iz dokumenta non-paper člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića

Saopćenje IGK - Podrška stavovima iz dokumenta non-paper Älana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića 

Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada podržava dokument "non-paper" poslat iz kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Komšića, Ujedinjenim nacijama u Njujork i Evropskoj uniji u Brisel.

Bilo je vrijeme da se upozori na sve jači pritisak Rusije na Bosnu i Hercegovinu, kao geopolitičku tačku, kroz prijetnje u slučaju daljeg NATO puta Bosne i Hercegovine. Sa pravom se upozorava da je uloga Evropske unije pod značajnim uticajem Hrvatske „koja nastoji producirati svoje interese kroz Evropsku uniju kako bi ostvarila kontinuiran uticaj na državu Bosnu i Hercegovinu, posebno kroz djelovanje HDZ-a“. 


Treba javno upozoriti da su prisutni i direktni uticaji i miješanje susjednih zemalja, Hrvatske i Srbije na državu Bosnu i Hercegovinu kroz političke stranke HDZ i SNSD, kao i „sistemsko urušavanje i blokiranje rada državnih institucija Bosne i Hercegovine putem kadrova koje postavljaju političke stranke HDZ i SNSD, kroz Dom naroda Bosne i Hercegovine i Vijeće ministara“. 

Posebno podržavamo stav iz pisma da je prisutno nastojanje HDZ i SNSD da kroz reformu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine „zacementiraju etnički temeljenu politiku koja eskalira u populistički totalitarizam. Posebno, kroz stvaranje etnički čistih izbornih jedinica, što asocira na stvaranje 'trećeg entiteta'.“ i podjelu države Bosne i Hercegovine. 

Više puta je i Internacionalni ekspertni tima upozoravao kako stoji u pismu,  da je prisutno  „dvosmisleno i neiskreno ponašanje Misije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, koja vidno nastoji 'nešto dati ÄŒoviću' vršeći pritisak na druge političke stranke i političke aktere, iako se radi o stvarima koje nisu dijelom politika Evropske unije“.

Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada je u više navrata slao pisma Premijeru Kanade i ministru vanjskih poslova u kojima je tražena snažnija uloga Kanade u evroatlasnkim integracijama Bosne i Hercegovine. Upozoravali smo političke lidere u Kanadi na antibosansko i anticivlizacijsko ponašanje Milorada Dodika i Dragana ÄŒovića koji preko svojih političkih subjekata opasano ugrožavaju suverenitet, nezavisnost, teritorijalni integritet i politički subjektivite države Bosne i Hercegovine. 

Istićemo da je od prošlogodišnje zvanične posjete Željka Komšića Kanadi i njegovim susretom sa najvažnijim političkim liderima Kanade, primjetan aktivniji odnos Kanade prema Bosni i Hercegovini koji pored potencijalne mogućnosti da Kanadi predloži svoga kandidata za Visokog predstavnika, uključuje i snažnu potvrdu genocida u Srebrenici, snažnu osudu negiranja toga zločina i snažan podstrek za evroatalnaske integracije Bosne i Hercegovine.

O našoj podršci stavovima iz Komšičevog pisma - "non-paper"  upoznačemo političke i akademske lidere u Kanadi, kao i organizacije, zajednice i institute sa kojima saraÄ‘ujemo.

Vijesti: