Vijesti

Kultura sjećanja na Jordija Pujola Puentea,

Hvala Barceloni, Kataloniji i Španiji na svemu što je uradila za Sarajevu i BiH. Hvala Jordiju za njegovo herojsko djelo ratnog fotoreportera
Kultura sjećanja na Jordija Pujola Puentea, prvog stranog reportera koji je ubijen tokom opsade Sarajeva.
Smrt katalonskog fotografa Jordija Pujola Puentea 17. maja 1992. godine, dok je pratio opsadu Sarajeva, pokrenula je u Barceloni val saosjećanja za Sarajevo, a to se nastavilo i do danas. Ljudi u Barceloni i ostatku Katalonije počeli su posvećivati više pažnje ratu u BiH i usvojili su Sarajevo kao simbol dobrote ugrožene fanatizmom i mržnjom. Duh otpora i odanost vlastitim vrijednostima koje su pokazivale Sarajlije ostavile su snažan dojam na mnoge Katalonce, a smrt Pujola Puentea katalizirala je val saosjećanja i solidarnosti. Hiljade grupa civilnog društva slalo je humanitarnu pomoć BiH, a mnoge su katalonske porodice prihvatile bosanskohercegovačke izbjeglice. Tadašnji gradonačelnik Barcelone Pasqual Maragall je dodao Sarajevo kao “11. distrikt” na već postojećih deset administrativnih dijelova grada. Proglašavajući Sarajevo distriktom Barcelone, Maragall je uklonio birokratska ograničenja za općinske humanitarne inicijative za opkoljeni grad koja bi inače prolongirala ili prekinula mnoge od tih projekata.
Hvala Barceloni, Kataloniji i Španiji na svemu što je uradila za Sarajevu i BiH. Hvala Jordiju za njegovo herojsko djelo ratnog fotoreportera zahvaljujući kome je svijet bolje upoznao strahote sarajevske opsade, največe opsade jednog grada u savremenoj ljudskoj historiji. Neka mu je lahka španska zemlja. Stalo čemo čuvati sjećanje na ovog velikog čovjeka.
/E.R./

Vijesti: