Vijesti

IGK: Kanadi je potrebna istina o kulturnom genocidu u Å¡kolama za prisilnu asimilaciju domorodaca

01. 06. 2021.
Saopćenje IGK 
IGK: Kanadi je potrebna istina o kulturnom genocidu u školama za prisilnu asimilaciju domorodaca 

Hiljade domorodačke djece u Kanadi  su tokom više desetina godina oduzimane od njihovih porodica i smještane u internate, gdje su morali naučiti tradiciju evropskih kolonijalista da bi zaboravili vlastitu kulturu. Nasilje i seksualno zlostavljanje bili su česti u ovim školama. Tako su rezidencijalne škole postale mjesto strašnog kulturnog genocida. "Rezidencijalne škole su bili stvarnost – tragedija koja je postojala ovdje, u našoj zemlji, i moramo prihvatiti “, rekao je Trudeau. Godine 2008. kanadska se vlada službeno izvinula  zbog tog neshvatljivog zločina. Ali Institut za istraživanje genocida Kanada smatra da to nije dovoljno. O kulturnom genocidu u Kanadi se treba učiti u kanadskim školama, preživjelim žrtvama treba dati mnogo više podrške.

Narančasta majica koju smo juče nosili simbolizira prepoznavanje i podizanje svijesti o strašnom zločinu kulturnog genocida u kanadskim rezidencijalnim školama i potrebi veće aktivnosti da se osiguraju osnovna ljudska prava i slobode kanadskih domorodaca. IzmeÄ‘u 1800 i 1996. godine, više od 150 000 djece kanadskih domorodaca je pohaÄ‘alo rezidencijalne škole. Narančasta majica simbolizira njihovo bolno nasljeÄ‘e, zločin genocida nad njima. 

Institut za istraživanje genocida Kanada se sjeća  215 djece, neke stare tek tri godine, čiji ostaci su pronaÄ‘eni nedavno zakopani na mjestu nekadašnje škole za domorodačku djecu u Kanadi. Sjećamo se i na hiljade djece koja su poslana u rezidencijalne škole, koja se nikada nisu vratila svojima porodicama. Mi moramo u ime bolje kanadske budućnosti reči istinu - u kanadskim rezidencijalnim školama je izvršen genocid nad domorodačkom djecom. Pozivamo kanadske političke, akademske, kulturne i druge subjekte da dignu svoj glas u odbrani istine o kulturnom genocidu, pravde za žrtve toga zločina i odbrani  osnovnih ljudskih prava i sloboda kanadskih domorodaca. Institut za genocid Kanada je učestvovao na ceremoniji u znak žalosti zbog otkrića posmrtnih ostataka 215 djece koja su sahranjena u masovnoj grobnici u bivšoj rezidencijalnoj školi u Britanskoj Kolumbiji. Ceremonija je bila kod spomenika  “Eagles Among Us” monument at the Battlefield House u Stoney Creek.
Institut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: