Vijesti

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) reagovao je na usvajanje Rezolucije o stradanju i zločinima nad srpskim narodom Srebrenice u 20. vijeku od strane Skupštine opštine Srebrenica.

03. 07. 2021.

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) reagovao je na usvajanje Rezolucije o stradanju i zločinima nad srpskim narodom Srebrenice u 20. vijeku od strane Skupštine opštine Srebrenica.

 
IGK najoštrije osuÄ‘uje i potpuno odbacuje anticivilizacijsko, dehumanizirajuće usvajanje navedene rezolucije bez prisustva odbornika iz reda bošnjačkog naroda. Jednostrani čin političke opcije u Skupštini opštine Srebrenica koja kontinuirano ne priznaje internacionalni poredak, negira sudski dokazane i historijski i naučno utvrÄ‘ene činjenice o genocidu, agresivno atakuje na istinu, pravdu, kulturu sjećanja, mir i bezbjednost i agresivno dehumanizira žrtve genocida u cilju promijene karaktera vojnog sukoba koji je bio obilježen agresijom i genocidom na Bosnu i Hercegovinu i njene graÄ‘ane, posebno Bošnjake, se namjerno dešava uoči komemorisanja 26. godišnjice od genocida u Srebrenici i poslije presuda osuÄ‘enim ratnim zločincima Mladiću, Stanišiču i Simatoviću, presuda koje su potvrdile ranije presuÄ‘en udruženi zločinački poduhvat, odnosno agresiju Srbije na Bosnu i Hercegovinu. Upotrebom političkih poltrona u Skupštine opštine Srebrenica, negator države Bosne i Hercegovine i negator genocida, Milorad Dodik pokušava internacionalizirati negiranje genocida, kao navodnu osnovnu komponentu antibosanskog kvazi diplomatskog djelovanja.
 

MeÄ‘unarodni sud pravde i MeÄ‘unarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, presudili su da se u Srebrenici desio genocid nad Bošnjacima, a Srbija, kao jedina država u svijetu, osuÄ‘ena da nije spriječila genocid i kaznila počinioce. U najmanje tri presude presuÄ‘en i udruženi zločinački poduhvat, odnosno agresija Srbije na Bosnu i Hercegovinu. Dakle imamo utvrÄ‘ene sve sudske činjenice, i ovo je zapravo pokušaj revizionističkog pristupa onome što je već nedvosmisleno utvrÄ‘eno. Genocid u Srebrenici je nakon holokausta prvi pravno verifiviciran genocid u Evropi, što znači da ima i pravnu i historijsku validnost.
 
Dodik i njegovi poltroni u Srebrenici su svjesni društvene, historijske i naučne istine da su Srbija i paradržavna tvorevina Republika Srpska planirale i vodile agresorski rat protiv Bosne i Hercegovine te počinile genocid nad Bošnjacima, što potvrÄ‘uju brojne presude, dokumenti  i rezultati istraživanja Komisije Vlade Republike Srpske o dogaÄ‘ajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine. Ti antibosanski elementi svjesni su krivične i političke odgovornosti za genocid, a posebno su svjesni činjenice da je entitet Republika Srpska nastao na genocidu, da je rječ o genocidnoj tvorevini koju je legalizovao Dejtonski mirovni sporazum. Upravo zato srpska nacionalistička, politička i akademska elita godinama preduzima brojne radnje i aktivnosti koje imaju za cilj negiranje genocida, falsifikujući relevantne dokumente i obmanjujući domaću i svjetsku javnost. Rječ je o dobro smišljenom projektu iza kojeg stoji država Srbija i njen marionetski režim u Republici Srpskoj, za čiju se realizaciju izdvajaju ogromna finansijska i materijalna sredstva, posebno u SAD i Kanadi, te angažuju mnogi kvazi lobisti i istraživači. 
 
Imajući u vidu da ovakav teški atak na istinu, pravdu i žrtve, direktno atakuje na ugled i značaj meÄ‘unarodnog prava, meÄ‘unarodne pravde i meÄ‘unarodnih institucija, Internacionalni ekspertni tim IGK će poslati pismo premijeru Kanade i drugim nadležnim kanadskim političkim i pravnim subjektima i tražiti da Kanada zajedno sa drugim državama hitno djeluje. Istovremeno ponovo čemo tražiti od Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovinu primjenu bonskih ovlaštenja u smislu sankcionisanja negatora genocida i nametanja zakona o negiranju genocida  kako bi se konačno zaustavilo negiranje, relativiziranje i trijumfalizacija genocida.
 
Institut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: