Vijesti

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} podržava prijedlog prof. dr. David Pettigrew, člana Internacionalnog ekspertnog tima IGK da se logor Omarska proglasi zaštićenim nacionalnim spomenikom.

O8. O8. 2021.
Saopcenje IGK
Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} podržava prijedlog prof. dr. David Pettigrew, člana Internacionalnog ekspertnog tima IGK da se logor Omarska proglasi zaštićenim nacionalnim spomenikom.
 
Socijalne, etičke, političke, antropološke, filozofske implikacije genocida u Prijedoru, koga je nauka dokazala, jesu toliko raznovrsne i nepresušne, da o njima treba pisati što više novih i novih tekstova, i uklapati ih u kontekst realnih zbivanja. Jer, genocid u Prijedoru nije historijska tema, ni tema historije. Naprotiv, čitava ljudska posebno evropska, i osobito balkanska budućnost mora biti prinuÄ‘ena da sebe odredi prema zločinu genocida u Prijedoru. A to odreÄ‘enje ljudske i civlilizacijske budućnosti u ime istine i pravde, ne osvete, je nemoguće bez proglašenja logora Omarska, simbola svih patnji, mućenja i ubistava svih koncentracionih logora smrti u agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu zaštićenim nacionalnim, državnim spomenikom. To je bitna garancija da nikada nećemo zaboraviti genocid u Prijedoru u ime onih koji su protjerani iz voljenog grada, u ime silovanih Prijedorčanki, u ime onih koji su čekali smaknuće svake sekunde u koncentracionim logorima smrti, u ime onih koji su bespomoćno gledali zločin nad svojim najbližim, u ime prijedorskih mrtvih, u ime grada koji je izgubio obrise grada. Prijedorske žrtve imaju pravo na pravdu i istinu. Prijedorski zločinci imaju pravo na kaznu. Proglašenje logora Omarska nacionalnim, državnim spomenikom je bitan faktor istine, pravde i kulture sjećanja, pa time i bitan faktor bolje budućnosti Prijedora.  
 
Zato dižemo naš glas za odbranu prava žrtava i svjedoka genocida u Prijedoru. Stojimo tako na strani žrtava, na strani istine i pravde, na stani bolje budućnosti Prijedora. Bivšeg visokog predstavnima smo više puta informisali o kontinuiranom kršenje prava žrtava genocida u Prijedoru. Uvjereni smo da će novi visoki predstavnik preduzeti konkretne mjere u zaštiti prava žrtava. Niko nema pravo da žrtvama i svjedocima genocida zabranjuje sjećanje na zločin, pravo na istinu i pravdu. Dok se ne ispoštuje pravedna borba žrtava i svjedoka genocida nema pomirenja i sretnije zajedničke budućnosti svih graÄ‘ana Prijedora. Ponižavanje žrtava genocida je nastavak genocida. Oni koji javno, grubo i politički nekorektno negiraju, omalovažavaju potrebu žrtava da se na dostojanstven način sjete svojih nedužno stradalih moraju otići sa pozicija koje obnašaju, u ime bolje zajedničke budućnosti Prijedora. Permanentna borba protiv zla ne obavezuje samo poslije Aušvica, nego i poslije Omarske. Nema ljudskog spasenja bez istine, pravade i mira meÄ‘u ljudima. Mi čemo vjećno pamtiti žrtve iz koncentracionog logora smrti Omarska. A novi visoki predstavnik može ući u historiju kao čovjek koji je korištenjem svojih ovlaštenja i proglašenjem logora Omarska nacionalnim i državnim spomenikom dao doprinos ljudskoj civilizaciji i svijetu bez genocida. 
 
Novi visoki predstavnik se treba pridružiti čuvanju kulture sjećanja na logor Omarska. Treba tako prenijeti poruku misije kulture sjećanja – da je naša obaveza da činimo sve da zlo agresije i genocida, koje se desilo u Omarskoj, Prijedoru i Republici Bosni i Hercegovini više nikada nikome ne ponovi. Logor Omarska ostaje trajni simbol genocida u Prijedoru i Bosni i Hercegovini, genocida koji je bio i sredstvo i cilj velikosrpskog fašizma u anticivilizacijskom kidisanju na državu Bosnu i Hercegovinui njene graÄ‘ane, posebno Bošnjake.
 
Istina i pravda počivaju u dubini. Tragati za njima je teško, jer mnogo je lakše razabrati zabludu, krivdu, laž nego otkriti istinu i pravdu. Istina i pravda oblikuju čovjeka i prisiljavaju ga da upozna samoga sebe. Samo jedno zlo je neizlječivo ako pojedinac, porodica i narod sami dignu ruke od istine i pravde. Zato ko ne  čini napor ka istini i pravdi ne čini ništa ni za sebe, ali ni za druge. Podijeljena istina i pravda sa drugim je udvostručena istina i pravda. Slobodan si ako ti je savjest upućena ka istini i pravdi. Neispunjena istina i pravda ubija jače od rata. Za razliku od svojih susjeda BiH je imala najdublju slobodu zahvaljujući bosanskom uzorku, sažetom u Ideji Bosne i Bosanskom duhu koji su daleko iznad površinskog multikulturalizma. Zato je teško zamiliti istinu i pravdu u BiH bez stvarnog povratka Ideje Bosne i Bosanskog duha svome izvorištu, bosanskohercegovačkoj zemlji. Zato je borba za istinu i pravdu i borba za povratak Ideje Bosne i Bosanskog duha zemlji BiH.
 
Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Vijesti: