Vijesti

Dodikov propali pokušaj ponižavanja bosanskohercegovačke dijaspore.

Dodikov propali pokušaj ponižavanja bosanskohercegovačke dijaspore.
Pokušaj ponižavanja bosanskohercegovačke dijaspore od strane negatora države Bosne i Hercegovine, Milorada Dodika, je samo znak njegove uplašenosti od sve snažnije i aktivnije dijaspore. Dijaspore, koja je očuvala svoju posebnost i oduprla se negativnoj asimilaciji. Tokom evolucije preko različitih oblika organizovanja kroz očuvanje, jačanje i prezentiranje svih vrijednosti bosanskohercegovačke države, dijaspora na najbolji način je bila ambasador vrijednosti, dometa i dostignuća države. Istovremeno je promovirala pozitvni oblik integracije, to jest stepen pozitivnog uklopljenja bosanskohercegovačke zajednice u društva gdje se nalazi. Bosanskohercegovačka dijaspora je jasno pokazala još jednu vrijednost. Kroz cijelo proteklo stoljeće ona je ostala vjerna jedinstvenoj, nezavisnoj, demokratskoj, tolerantnoj državi Bosni i Hercegovini i otvorenom, slobodnom civilnom društvu, u kojima svaki narod i graÄ‘anin uživa jednakopravnost, mir, slobodu. Ona je svojim djelovanjem širila istinu o dogaÄ‘ajima u Bosni i Hercegovini tokom posljednje decenije 20. vijeka u ime postizanja pravde za sve žrtve agresije i genocida, tih strašnih zločina protov čovječnosti, mira i slobode.
 
Dijaspora je pokazala svijetu da je Armija Republike Bosne i Hercegovine bila jedina legitimna i legalna vojna organizacija koja se borila za nezavisnu, jedinstvenu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu svih njezinih graÄ‘ana bez obzira na vjeru i naciju. Jasno je prezentirala svijetu uzaludnost antibosanskog političkog projekta Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, Franje TuÄ‘mana, Gojka Šuška i Mate Bobana. Dijaspora je pokazala istinu o agresiji i genocidu i lobirala za pravdu za žrtve tih zločina. Poslala je jasnu poruku u svijet da se ne mogu primati i nagraÄ‘ivati haški osuÄ‘enici za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, dolaziti u Bosnu i Hercegovinu kao u svoju provinciju, zaobilaziti zvanične najviše institucije u Bosni i Hercegovini obilazeći dijelove drugog entiteta ili samo kantone sa većinom jednog naroda. Svijetu je dijaspora rekla da se tako ne pravi država.
Zato poručujemo Dodiku i svima neprijateljima države Bosne i Hercegovine da je ostave na miru. Bosanci i Hercegovci zajedno sa svojom dijasporom Ä‡e sami pronaći bolju budućnost države u kojoj neće biti mjesta za njene negatore.
Emir Ramić
Institut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: