Vijesti

Saopćenje IGK: Poziv visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu da digne svoj glas protiv sve jačeg ugrožavanja osnovnih ljudskih prava i sloboda u BiH, posebno u oblasti obrazovanja.

03. 08. 2021.
 
Saopćenje IGK: Poziv visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu da digne svoj glas protiv sve jačeg ugrožavanja osnovnih ljudskih prava i sloboda u BiH, posebno u oblasti obrazovanja. 
 
Povodom početka nove školske godine još jednom želimo upozoriti bosanskohercegovačku i meÄ‘unarodnu javnost da su u državi Bosni i Hercegovini, 30 godina poslije početka agresije i genocida i dalje ugrožena osnovna ljudska prava i slobode. 
 
politički establišment bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, politička pozicija i opozicija, ponovo pokušavaju izvršiti reviziju historijskih, naučno istraživačkih i sudskih činjenica o državi Bosni i Hercegovini, Bošnjacima, bosanskom jeziku, agresiji i genocidu. To svjedoči kontinuitet anticivilizacijskog hoda bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, ali i moralni neuspjeh i sramotu meÄ‘unarodne zajednice u Bosni i Hercegovini koja to mirno posmatra. Nedopustivo je da vlast manjeg entiteta, u kojem je počinjen genocid i danas baštini ideologiju agresije i genocida, što je opasno za mir i bezbjednost. Onima koji negiraju genocid, državu Bosnu i Hercegovinu, bosanski jezik bilo bi bolje da se suoče s istinom kako bi i njihova djeca imala sigurniju, bolju budućnost. 
 
Gaženje osnovnih ljudskih prava i sloboda je posebno evidentno u diskriminaciji u obrazovanju, nepriznavanje bosanskog jezika, negiranju države Bosne i Hercegovine i negiranju genocida. Nezamislivo je da u 21. vijeku djeca uče u etnički podijeljenim školama, nezamislivo je da u eri zaštite ljudskih prava i sloboda u manjem bosanskohercegovačkom entitetu, napravljenom legalizacijom rezultata največeg zločina poslije holokausta u Evropi, genocida u Srebrenici i dalje vlada potpuna dominacija srpske većinske etničke i vjerske grupe nad bošnjačkom i hrvatskom povratničkom zajednicom. Nezamisliva srpska etničko vjerska dominacija posebno je izražena u pripremi sadržaja  i realizaciji obrazovnih programa u kojima se ne priznaje bosanski jezik kao jezik Bošnjaka i svih onih koji ga pod tim imenom osjećaju svojim. Time se negira bošnjački nacionalna pripadnost i blokira povratak Bošnjaka i Hrvata u manji entitet, što je nastavak zločina agresije i genocida dugim sredstvima, što je nastavak brutalnog ugrožavanja suvereniteta, integriteta i državnosti Bosne i Hercegovine.  Zato je ignorisanje diskriminacije u obrazovanju sramotno od svih političkih, akademskih i kulturnih subjekata u Bosni i Hercegovini. Isto tako pasivnost meÄ‘unarodne zajednice u slućaju teškog ugrožavanja osnovnih ljudskih prava i sloboda u državi koja je od strane te meÄ‘unarodne zajednice izdana početkom devedesetih godina, je u najmanju ruku nemoralno.
 
Pozivamo meÄ‘unarodnu zajednicu i posebno novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da dignu svoj glas protiv sve jačeg ugrožavanja osnovnih ljudskih prava i sloboda u Bosni i Hercegovini, posebno u oblasti obrazovanja. 
 
Nama treba obrazovanje koje će umjesto straha, mržnje i ponižavanja drugog i drugačijeg ponuditi nadu mladima u bolju Bosnu i Hercegovinu u kojoj će oni ostati, koju će oni braniti i odbraniti, u kojoj će istina i pravda biti u akciji protiv udruženih antibosanskih koalicija.  Mlade generacije treba učiti o vrijednostima mira, vrijednostima kulture sjećanja, vrijednostima istine i pravde, vrijednostima Ideje Bosne i bosanskog duha.
 
Samo u slućaju potpune zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda, posebno u manjem bosanskohercegovačkom entitetu, se stvarju realni uslovi za opstanak bošnjačkih i hrvatskih povratničkih zajednica i opstanak nove generacije na području tog entiteta. A to je uslov jačanja države Bosne i Hercegovine i njenog civilnog društva.
 
Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Vijesti: