Vijesti

pismo u vezi anticivilizacijskog negiranja bosanskog jezika u Republici Srbiji.

U ime Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada Dr. Emir Ramić je uputio pismo predsjedavajućem i članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću i ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković o anticivilizacijskom negiranju bosanskog jezika u udžbeniku gramatike grupa autora "S reči na dela” u Republici Srbiji.

06. 10. 2021.
Predsjedništvo BiH
Maršala Tita 16, 71000 Sarajevo
Vaša ekselencijo Željko Komšić, Predsjedavajući Predsjedništva BiH
Vaša ekselencijo Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH

Ministrastvo vanjskih poslova BiH
Musala 2, Sarajevo 71000, Bosna i Hercegovina
Vaša ekselencija Bisera Turković, ministrica za vanjske poslove

Poštovane ekselencije,

U udžbeniku gramatike grupa autora "S reči na dela" za učenike osmih razreda, navodi se da srpski, slovenski, makedonski i bugarski jezik pripadaju grupi južnoslavenskih jezika, a da "Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci srpski jezik nazivaju hrvatski, bosanski, bošnjački i crnogorski.”

Bosanski jezik ima svoje utemeljenje u stotinama godina historije države BiH. On je sebe kroz prošlost nazvao bosanskim i on je, primarno, jezik bošnjačkog naroda te svih onih koji BiH doživljavaju kao svoju domovinu. Negiranje bosanskog jezika je jedan od bitnih ciljeva srpskog historijskog pamćenja za nastavak morbidne velikosrpske ideologije i glavno oruÄ‘e u izvrtanju historijskih činjenica za ciljano debljanje i učvršÄ‡avanje granica manjeg bosanskohercegovačkog entiteta.

Svaki narod ima pravo da zove svoj jezik kako on hoće. U našem slučaju, imamo povijest, imamo gramatike i rječnike bosanskog jezika stare više 100 godina, tako da su i naučne činjenice na našoj strani. 
Imajući u vidu da je negiranje bosanskog jezika, negiranje bošnjačkog naroda i negiranje bosanskohercegovačke države, te da je na kontinuirano negiranje bosanskog jezika opasno odgovoriti šutnjom i pasivnošÄ‡u pozivamo vas da protestvujete prema nadležnim institucijama Republike Srbije i zatražite da se hitno isprave navedene anticivilizacijske i dehumanizirajuče anomalije u srbijanskim udžbenicima. Negiranje bosanskog jezika jasno pokazuje kontinuirani nedostatak poštovanja prema državi BiH i bošnjačkom narodu od strane Srbije.

Bosanski jezik je bio, jeste i ostat će ključna dimenzija države BiH po kojoj je ona jedinstvenija od svih drugih zemalja sa zajedničkom jezično govornom supstancom.

Dr. Emir Ramić
Direktor Institute za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Vijesti: