Vijesti

Tužilaštvo BiH razmatra prijavu protiv novinara Tanjuga

Tužilaštvo BiH razmatra prijavu protiv novinara Tanjuga

"Bit će dodijeljena u rad postupajućem tužiocu".

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zaprimilo je krivičnu prijavu protiv novinara Tanjuga Marka Ivasa, koju je podnio Institut za istraživanje genocida - Kanada. 

"Snimatelj/novinar Tanjuga, Marko Ivas  je u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željke Komšića, u Sarajevu 09. 11. 2021. tokom intervjua negirao genocid u Srebrenici koji je utvrÄ‘en pravosnažnim presudama meÄ‘unarodnih i nacionalnih sudova, na koji način je počinio krivično djelo iz člana 145a stav (3) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine objavljen u "Službenom glasniku BiH", broj: 46/21)", stoji u prijavi Instituta.

Kako je za politicki ba potvrdio glasnogovornik Tužilaštva BiH, njihova je prijava zaprimljena prije tri dana. 

Ona je, kako je precizirao Grubešić, stigla emailom 14. novembra ove godine. "Bit će dodijeljena u rad postupajućem tužiocu", stoji u obavijesti iz Tužilaštva BiH dostavljenoj na email redakcije politicki.ba. 

Mediji u regionu objavili su da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, nakon što je novinar Tanjuga negirao genocid u Srebrenici, prekinuo intervju. 

Tanjug je inače, kako stoji na zvaničnom Twitter nalogu ove novinske agencije iz Beograda, "medij koji saraÄ‘uje sa Vladom Srbije". 

Institut za istraživanje genocida - Kanada objavio je, nakon što su podnijeli niz krivičnih prijava, uključujući i protiv Milorada Dodika i Željke Cvijanović, primio niz prijetnji. 

Vijesti: