Vijesti

Premijer Kanade Justin Trudeau odao počast državi Bosni i Hercegovini

25. 11.  2021.

Premijer Kanade Justin Trudeau odao počast državi Bosni i Hercegovini, čestitajući jedan od najvažnijih njenih blagdana, 25. novembar, Dan državnosti.

Premijer Justin Trudea: "ÄŒuvajući i jačajući značajnu bosanskohercegovačku kulturu i tradiciju,bosanskohercegovačka zajednioca je obogatila kanadsko društvo”.

ÄŒestitka premijera Kanade za Dan državnosti i jasna video poruka premijera povodom 25. godišnjice o genocidu u Srebrenici su najbolji odgovori antibosanskoj koaliciji u Kanadi i širom svijeta u kojoj se na žalost nalazi i aktuelni ambasador Bosne i Hercegovine u Otavi i Vašingtonu, koalicije koja uzaludno pokušava negirati državu Bosnu i Hercegovinu i genocid u Srebrenici. 

“Sa velikim zadovoljstvom se pridružujem KanaÄ‘anima bosanskohercegovačkog porijekla u obilježavanju Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Kanada ima privilegiju da ima aktivnu bosanskohercegovačku zajednicu. KanaÄ‘ani bosanskohercegovačkog porijekla su zadnjih godina  mnogo napredovali i tako dali veliki doprinos kanadskom društvu, zadržavajući vrlo važne tradicionalne veze sa svojom domovinom. Bosanskohercegovačka zajednica je čuvajući i jačajući svoje kulturno blago obogatila kanadsko društvo. Dan državnosti je važna prilika za KanaÄ‘ane bosanskohercegovačkog porijekla da se još više povežu i proslave svoje kulturno naslijeÄ‘e. Ujedno to je velika prilika za KanaÄ‘ane svih porijekla da steknu dublje razumijevanje važne bosanskohercegovačke kulture i tradicije. Ove godine suočili smo se sa značajnim izazovima, uključujući pandemiju COVID-19. Iako su naše proslave možda manje posjećene nego prethodnih godina, one i dalje imaju isti, veliki značaj. Primite moje najsrdačnije želje za ovaj važan blagdan. Sretan vam Dan državnosti Bosne i Hercegovine”! Premijer Kanade Justin Trudeau u čestitci povodom Dana državnosti.

ÄŒestitka premijera Kanade je sasvim jasan znak podrške Kanade bosanskoj paradigmi. To je multietnična, inkluzivna i demokratska država Bosna i Hercegovina koja je mnogim graÄ‘anima u i van Bosne i Hercegovine, ali i ne samo njima, već i mnogim graÄ‘anima svijeta, u srcu.Ti graÄ‘ani zaslužuju normalnu bosanskohercegovačku državu koju Kanada podržava. Bosna i Hercegovina se nalazi u finalu u kome će se odlučivati o sudbini države, pa samim tim i sudbini karaktera rata, odnosno agresije i genocida u Bosni i Hercegovini.U tom finalu Bosna i Hercegovina može računati da ima podršku Kanade.

I gradonačelnik Hamiltona Fred Eisenberger je odao počast državi Bosni i Hercegovini, čestitajući Dan državnosti. “Moja je kontinuirana privilegija da uputim srdačne čestitke bosanskohercegovačkoj zajednici u Hamiltonu povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine. GraÄ‘ani Bosne i Hercegovine su 1943. godine izrazili želju da Bosnu i Hercegovinu vide kao zajedničku buduću državu svih naroda i graÄ‘ana. GraÄ‘ani Bosne i Hercegovine svake godine 25. novembra izražavaju zahvalnost za slobode koje su stekli i koje posjeduju. Tako oni ostaju važan primjer šta se može postići u demokratskom svijetu. Cijenimo kontinuirani doprinos bosanskohercegovačke zajednice tradicijskoj raznolikosti i kulturnoj dinamici grada Hamiltona. Zahvalni smo što ste odabrali Hamilton za svoj dom. Želim vam dobro i dalje u Hamiltonu. 

ÄŒlanica Skupština Hamiltona Maria Pearson kontinuirano odaje počast državi Bosni i Hercegovini, čestitajući Dan državnosti. “Želim uputiti iskrene čestitke bosanskohercegovačkoj zajednici u Hamiltonu i širom svijeta povodom 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Ovaj dan je značajan i simbolizira prijelomni historijski trenutak za savremenu Bosnu i Hercegovinu jer potvrÄ‘uje bosansku državnost – uključujući njenu pravnu, političku i društvenu izdržljivost i uzvišenost. Bosna i Hercegovina je u sebe ugradila stoljetnu tradiciju miješanja različitih kultura, običaja i religija, unoseći svu ovu posebnost u bosansku duhovnost koja joj je pomogla da preživi danas, a nadamo se i još mnogo stoljeća. Pohvaljujem bosanskohercegovačku zajednicu u Hamiltonu što snažna i ujedinjeneai nastavlja da prepoznaje važnost ovog dana svake godine”.

U znak počasti državi Bosni i Hercegovini povodom Danada državnosti na zgradi Skupštine grada Hamiltona podignuta je bosanskohercegovačka, državna zastava TakoÄ‘er, na velikom elektronskom ekranu ispred Skupštine Hamiltona piše: Sretan 25. novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine, a historijski simbol ovog grada je osvijetljen žutom i plavom bojom, bojama državne zastave Bosne i Hercegovine.

Svim graÄ‘anima Bosne i Hercegovine ma gdje bili čestitamo Dan državnosti naše jedne i jedine domovine Bosne i Hercegovine. Da vječno živi jedna i jedina, jedinstvena, mirna i dugovječna Bosna i Hercegovina. Mi i dalje obilježavamo Dan državnosti Bosne i Hercegovine i tako ponosno prkosimo unutrašnjim i vanjskim rušiteljima države Bosne i Hercegovine.

Emir Ramić
Institut za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: