Vijesti

IGK: Otvoreno pismo supervizoru za Brčko Distrikt BiH gospodinu Michaelu Scanlanu

21. 12. 2021. 

IGK: Otvoreno pismo supervizoru za Brčko Distrikt BiH gospodinu Michaelu Scanlanu

 

Suspenzijom promocije negatora genocida i negatora države BiH, Petera Handkea u Brčkom vi ostajete na dobroj strani povijesti, na strani istine i pravde. 

 

Brčko Distrikt BiH Odlukom MeÄ‘unarodnog arbitražnog suda uspostavljen je 8. marta 2000. kao specifična lokalna zajednica sa vlastitom zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlasti te vlastitom policijom kao primjer kako BiH treba funkcionisati.

 

30. juna 2005. Skupština distrikta Brčko je usvojila Rezoluciju o osudi ratnog zločina i genocida u Srebrenici.

 

Suprotno naznačenoj rezoluciji povodom proslave antiustavnog i antidržavnog 9. januara, SPKD “Prosvjeta” i Konzervativni klub Brčko organiziraju niz aktivnosti pod sloganom “30 dana za 30 roÄ‘endana Srpske”. 23. decembra 2021. godine predviÄ‘ena je i izložba slika i fotografija o Peteru Handkeu, negatoru genocida u Srebrenici i glorifikatoru presuÄ‘enih ratnih zločinaca.

 

Prevencija i borba protiv genocida nije samo politička opcija. To je meÄ‘unarodno pravna obaveza. Danas se moramo sjetiti da poticanje na genocid veličanjem negatora genocida predstavlja zločin. Zato je izložba slika i fotografija o Peteru Handkeu anticivilizacijska nagrada negatoru genocida koja podstiče na novi genocid, što je zločin sam po sebi. 

 

Imajući to u vidu pridružite se glasu prijatelja istine i pravde i zabranite izložbu i tako kažite istinu o genocidu. 

 

Eventualno održavanje izložbe o negatoru genocida i simpatizeru velokonacinalističke srpske politike, ideje i prakse, oličene u optuženom ratnom zločincu Slobodanu Miloševiću, može biti dokumentirano svjedočanstvo o bešÄašÄ‡u, moralnom i intelektualnom kolapsu organizatora izložbe, ali i grada Brčkog. Tako bi se porazila ljudskost i projektovao najveći udar na istinu, pravdu, UN i internacionalne sudove UN, meÄ‘unarodni pravni poredak u Brčkom. Bio bi to udar na žrtve ne samo genocida u Srebrenici, već i za žrtve svih strašnih zločina u ljudskoj historiji, uključujući i žrtve holokausta.

 

Žrtve genocida zaslužuju Brčko koje neće negatore nagraÄ‘ivati i veličati. Jer kako se žrtve mogu nadati pravdi pored eventualne organizacije izložbe koja bi značila promociju zločinačke tradicije Srpske akademije nauka koja kontinuirano institucionalno revidira historijske, sudske i naučne činjenice u cilju izjednačavanja žrtve i zločina za korist ideje Velike Srbije koja još nije poražena. Nemojte dozvoliti da Brčko izgubi svoju značajnu reputaciju. 

 

Podsječamo vas da oni koji negiraju odluke internacionalnih sudova, koji narušavaju internacionalno pravo, pravdu i istinu koji pokušavaju revidirati historiju u ime ekstremizma pripadaju historijskom neljudskom odpadu protiv koga se na žalost i danas još više trebamo boriti. Možemo i hoćemo.

 

U ime toga suspendirajte izložbu i zabranite promociju Petera Handkea i tako ostanite na tragu hrabre švedske doktorice i novinarke Christine Doctare koja je u znak protesta zbog dodjele Nobelove nagrade Peteru Handkeu vratila Nobelovu nagradu za mir koju je dobila 1988. i odmah poslije toga postala počasna članica našeg Internacionalnog ekspertnog tima.

 

Još jednom pozivamo prijatelje istine i pravde i prijatelje države BiH na buÄ‘enje u vremenu ozbiljnih napada na istinu, pravdu i državu BiH. Postanemo svjesni položaja u kojem se nalazimo, tražimo putove izlaza, u tome budemo hrabri, jedinstveni, obrazovani i stručni. I poruka organizatorima izložbe – Jeste pokušali ponizite žrtve, ali žrtve nikada neće biti poražene jer je istina i pravda na njihovoj, ne na vašoj strani.

 

Pokušaj organizacije izložbe za negatora genocida je jasan znak da smo bili u pravu kada smo od premijera Kanade Justin Trudeau tražili da se NATO snage rasporede u Brčko. Izložba povodom obilježavanja neustavnog i antidržavnog 9. januara, datuma koga je Kanada osudila, je razlog više da se Kanada još snažnije angažuje da se NATO snage rasporede u Brčko, odnosno da bude glas hitne potrebitosti prijema BiH u NATO.

 

BiH u svom državnom, društvenom i teritorjalnom obliku je nadživjela sve svoje osvajače. Istina o genocidu i pravda za žrtve genocida će nadživjeti laž i nepravdu.

 

Emir Ramić

Direktor Instituts za istraživanje genocida Kanada

Vijesti: