Vijesti

IGK, BANA Zajedničko saopćenje

 

IGK, BANA Zajedničko saopćenje

Institut za istraživanje genocida Kanada IGK i Bošnjačko američka nacionalna asocijacija BANA najoštrije osuÄ‘uju prijedlog da se 13. novembar, dan roÄ‘enja Petra II Petrovića Njegoša proglasi za državni praznik Crne Gore. Tokom rasprave poslanici DPS, DF, SDP podržale su predlog zakona. Izmjene Zakona podnijele su Demokrate, a Odbor za politički sistem Skupštine Crne Gore je podržao taj predlog. Tokom rasprave poslanici DPS, DF, SDP podržale su predlog zakona.

“Gorski vijenac” autora Petra II Petrovića Njegoša je godinama naučno književna osnova za konstruisanje nacionalističkih i drugih anticivilizacijskih i dehumanizirajućih odnosa, posebno prema islamu i muslimanima. Dijelovi pomenute knjige napisani su u suprotnosti sa univerzalnim vrijednostima književnosti, koje se prije svega iskazuju u poštovanju, prihvatanju, priznavanju drugog i drugačijeg kao modusa egzistencije humanosti meÄ‘u ljudima. Svojom mržnjom prema islamu, muslimanima i Bošnjacima, pomenuto djelo je godinama izvor mržnje i sukoba izmeÄ‘u naroda koji Å¾ive u regionu, posebno u Sandžaku, Crnoj Gori, Kosovu, ali i u Bosni i Hercegovini. Posebno ističemo da je anticivilizacijska poruka navedene knjige doprinijela da država Bosna i Hercegovina postane mjesto koje je na najdrastičniji način bilo izloženo rušiteljskim nagonima dvaju ključnih nacionalističkih ideologija 20-tog stoljeća, odnosno velikosrpske i velikocrnogorske ideologije, koje su bile projicirane kroz agresiju protiv Republike Bosne i Hercegovine, kada je počinjen genocid nad njenim graÄ‘anima, posebno Bošnjacima.

Imajući u vidu da je Petar II  Petrović Njegoš kao duhovni i svjetovni lider u “Gorskom vijencu” kroz istragu poturica precizno odredio sve koordinate zla i zločina uništenja i istrebljenja muslimana kao i rušenja džamija, od tada pa sve do krvave agresije i genocida koju su Radovan Karadžić i Ratko Mladić u saradnji sa srbijansko-crnogorskim političkim, policijskim i vojnim establišmentom provodili nad državom Bosnom i Hercegovinom i Bošnjacima, imajući u vidu da je “Gorski vijenac” teorijsko utemeljenje bosanskog genocida,tražimo od Skupštine Crne Gore da odbaci navedeni prijedlog. To bi bio doprinos sadašnje Crne Gore, istini, pravdi, kulturi sjećanja, miru i stabilnosti.

Posebno pozivamo sve bošnjačke i albanske zastupnike u Skupštini Crne Gore, da ne glasaju za ovaj prijedlog.

Apelujemo na članove Skupštine Crne Gore da se okrenu ljudskim principima, suživotu i toleranciji, da prestanu sa planovima uništavanja krajnje miroljubivog evropskog naroda kakvi su Bošnjaci.

Institut za istraživanje genocida Kanada
Bošnjačko američka nacionalna asocijacija 

Vijesti: