Vijesti

Pismo iz ureda predsjednika Njemacke

 

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} je dobio službeni odgovor iz ureda predsjednika Njemačke na pismo kojim smo tražili da se negatoru genocida u Srebrenici Gideonu Greifu ne dodijeli priznanje.
Poštovani Dr. Ramić
Pisali ste nam u vezi s planovima da dodijelimo nagradu profesoru Gideonu Greifu. Obavještavamo Vas da je savezni ministar vanjskih poslova povukao svoj prijedlog da se profesoru Greifu uruči Orden zasluga Savezne Republike Njemačke.  Profesor Greif stoga neće dobiti Orden za zasluge. MeÄ‘utim, ova odluka ne umanjuje zasluge rada profesora Greifa koji istražuje teme holokausta njemačkih Jevreja koji su emigrirali u Izrael.
S poštovanjem,
Dr Heiko Holste
Šef Odjeljenja za počasti i odlikovanja
IGK se iskreno zahvaljuje na podršci koja je uslijedila nakon pokretanja akcije prema Uredu njemackog predsjednika - prije svega udruženjima BiH u dijaspori. Njihovim aktivnim doprinosom postigli smo ono što nam je otpočetka bio cilj - ukidanje odluke o odlikovanju za osobu nedostojnu svakog odlikovanja i svakog ozbiljnog akademskog, društvenog ili drzavnog priznanja. IGK će nastaviti budno pratiti aktivnosti koje se usmjeravaju protiv BiH i svaki put će ponovo insistirati na pravdi i istini te alarmirati ključne aktere na globalnom planu. Sigurni smo da čemo opet imati podršku naših udruženja i istaknutih pojedinaca.

Vijesti: