Vijesti

IGK pismo u vezi bh. ambasadora

07. O2. 2022. 

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine

Maršala Tita 16

71000 Sarajevo

Bosna i Hercegovina

Nj. E. Željko Komšić

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine

 

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine

Musala 2, Sarajevo 71000

Bosna i Hercegovina

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine

Nj. E. dr Bisera Turković

 

Poštovani predsjedavajući Komšić, 

Poštovana ministrice Turković,

 

Poslije SAD i Kanade, antibosansko djelovanje ambasadora države Bosne i Hercegovine se nastavlja i u Švicarskoj. Ambasador Bosne i Hercegovine u Švicarskoj, Boro Bronza ponizio je državu od koje prima plaću jer se pojavio na sastanku sa predsjednicom entiteta Republika Srpska Željkom Cvijanović bez državne zastave. Tako se i ambasador Bronza priključio ambasadoru Bosne i Hercegovine u SAD, Bojanu Vujiću i ambasadoru Bosne i Hercegovine u Kanadi, Marku Milisavu u svojevrsnoj antibosanskoj kampanji koja ponižava ugled države Bosne i Hercegovine u svijetu. 

 

Zahvaljujući antibosanskim ambasadorima najjaču političku polugu koju smo prema svijetu imali, državnu, istinsku bosanskohercegovačku diplomatiju, gubimo u sve više država.

 

Bosna i Hercegovina ostaje sve više nemoćna pred nasrtajima bijesnih i nezasitih separatista koji djeluju širom svijeta i koji su sve više jači. Milorad Dodik zavladava u bitnim diplomatskim svjetskim destinacijama, aktivira svoje lobiste, podreÄ‘uje svoje ambasadore svojim separatističkim ciljevima i interesima, mijenja karakter rata u Bosni i Hercegovini, revidira sudske, naučne i historijske činjenice i glorifikuje osuÄ‘ene ratne zločince. Ambasade Bosne i Hercegovine u kojima su Dodikovi ambasadori postale su legla sepatarizma, laži, obmane i nepravde. U njima se antibosanski ambasadori igraju državnim simbolima, ne spuštaju zastavu za 11. juli, državne simbole tretiraju kao krpe, rade i pričaju protiv Bosne i Hercegovine i direktno djeluju protiv bosanskohercegovačke dijaspore. Zbog diplomatije država opstaje ili propada. Diplomatija je i kultura i civilizacija, diplomatija je i dijalog i istina. 

 

Sposobna diplomatija spašava državu, vidjeli smo već kako to izgleda tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Nesposobna diplomatija urušava državu. Već smo u više pisanih obraćanja Predsjedništvu i Ministarstvu vanjskih poslova upozoravali da se rat u Bosni i Hercegovini nastavlja drugim sredstvima, izmeÄ‘u ostalog i diplomatskim. Negiranje sopstvene države od strane nekih ambasadora i diplomata, negiranje državnih simbola stavlja državu i diplomatiju u težak položaj. U navedenim ambasadama niko ne predstavlja državne interese u momentu kada je Bosna i Hercegovina napadnuta od antibosanske koalicije. Treba li to dokazivati? Država je izdana od ambasadora koje je postavio Milorad Dodik i koji zastupaju njegove, secesionističke, antibosanske politike. 

 

Vrijeme je za akciju. Napravimo potrebne korake da država Bosna i Hercegovina ima svoj državni, diplomatski glas u najbitnijim svjetskim centrima. Zaštitimo zajednički bosanskohercegovačku državu od rušilačkih kvazidiplomata. Zahvaljujući Miliradu Dodiku rušitelji Bosne i Hercegovine su zauzeli mjesta u diplomatiji koja tako nije državna diplomatija, već antidržavna, entitetska. Takva diplomatija detaljno demontira ugled države na veoma važnom i osjetljivom polju diplomatije. To direktno slabi i ponižava ugled Bosne i Hercegovine u svijetu, slabi njenu političku, ekonomsku, kulturnu i naučnu moć, slabi značaj bosanskohercegovačkih vrijednosti. Bosna i Hercegovina treba diplomate koji će se boriti za državu.

 

U tom smislu pozivamo Predsjedništvo i Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine,   najodgovornije državne institucije za vanjsku politiku, da odlučnim djelovanjem pokažu da diplomatsko-konzularna mreža nije oteta iz redovne državne nadležnosti i da ne pripada entitetu i secesionističkim partijskim voÄ‘ama. 

 

Pozdravljajući odluku zamjenice predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković kojom se regulira i bliže ureÄ‘uje način postupanja zaposlenih u Ministarstvu vanjskih poslova i diplomatsko-konzularnim predstavništvima, shodno Zakonu o grbu, Zakonu o zastavii Zakonu o državnoj himni Bosne i Hercegovine, tražimo sankcionisanje svih bossnskohercegovačkih diplomata koji sve ozbiljnije narašavaju ugled države Bosne i Hercegovine. 

 

Dr. Emir Ramić

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada 

Vijesti: