Vijesti

Pismo predsjedniku Svicarske

 

Comunicazione DFAE 
Palazzo federale ovest 
3003 Bern
Gospodin Ministar Ignazio Cassis 
 
                                                   Lugano,21.02.2022.
 
Vasa Ekselensijo,
 
Bosna i Hercegovina se ponovo nasla na udaru, ovaj put od ambasadora Bore Bronze kojem je drzava Bosna i Hercegovina ukazala povjerenje za izgradnju diplomatskih odnosa.
Medjutim imenovani ambasador je iskoristio polozaj i ponizio drzavu i sve njene gradjane koji jos uvijek trpe desavanja iz proslog rata i genocida koji je proglasen od strane medjunarodne zajednice i suda u Hagu.
Ovim pismom zelimo skrenuti paznju na zadnja desavanja u Svicarskoj na koja niko od Svicarskih medija nije reagovao niti prenio vijest, sto donosi do zakljucka da niste blagovremeno obavijesteni niti upuceni od strane organizatora ( prilazemo fotografije sa skupa gdje se krsi zakon Bosne i Hercegovine u demokratskoj Svicarskoj).
U subotu 05.02.2022. delegacija Republike Srpske obisla je dijasporu tog entiteta u Cirihu gdje je ambasador Bosne i Hercegovine Boro Bronza prisustvovao sastanku sa premijerkom entiteta Republike Srpske Zeljkom Cvijanovic i mnogim clanovima etnickih grupacija koji vec duzi niz godina negiraju genocid u Srebrenici,ujedno negiraju i postojanje Bosne i Hercegovine isticuci iskljucivo obiljezja entiteta.
Treba se oduprijeti manipulacijama u vremenu teškog zagovaranja secesionizma, svijet treba da adekvatno reaguje na ovakve "poduhvate rs" koje ni u kojem slucaju ne treba shvatiti dobronamjerno.
Nedopustivo je da diplomatsko-konzularno predstavnistvo ili meÄ‘unarodna organizacija koja je organizirala ovaj skup  nije istakla zastavu Bosne i Hercegovine, sto se nazalost vec desilo u Kanadi i SAD proteklih godina.
Svicarska zauzima vaznu ulogu u razvojno-mirovnom procesu u Bosne i Hercegovine vec decenijama na cemu su gradjani Bosne i Hercegovine izuzetno zahvalni.
Ovim putem nekoliko gradjana Bosne i Hercegovine nastanjeni u Svicarskoj (mnogi posjeduju dvojno drzavljanstvo) apelujemo na ozbiljan problem i udar na institucije Bosne i Hercegovine.
Podrsku nam pruzaju gospodin Emir Ramic, Direktor Instituta za genocid u Kanadi i Udruzenje prezivjelih 11.Juli 1995. iz Bosne i Hercegovine.
Upucujemo apel Svicarskim vlastima da reagujete kako do slicnih ili istih ispada ne dodje u buducnosti.
Svicarska Konferencija je pruzila maksimalno povjerenje Bosanskogercegovackoj diplomatiji u Svicarskoj, medjutim pojedinci narusavaju medjunarodne ugovore i prava gradjana,te zagovaraju antibosansku politiku.
Ovim putem naglasavamo opasnost od iskoristavanja polozaja ambasadora Bronze koji krsi pravni dogovor dvaju zemalja,isticuci samo zastavu entiteta Republike Srpske koja je iskljucivo zastava entiteta nikako drzave, sto ujedno navodi na negiranje postojanja Bosne i Hercegovine.
Vasa Ekselensijo, jos jednom Vas molimo da poduzmete mjere i okvirni program kao i nacin rada Ambasade Bosne i Hercegovine kao i uredbu nacina postupanja ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u Svicarskoj i sankcionisete sve uposlenike Ambasade Bosne i Hercegovine u Bernu koji nisu u skladu sa zakonom i koji narusavaju ugled Bosne i Hercegovine. 
S postovanjem
Zahvalni i zabrinuti gradjani
 
Zumreta Kozlica, Lugano
 
Institute For Research of Genocide Canada (IGC)
 
Udruzenje Prezivjeli 11. Juli 1995. Bosna i Hercegovina

Vijesti: