Vijesti

IGK Saopcenje - I ovoga aprila Kanada se sjeća genocida u Srebrenici.

04. 04. 2022. 
IGK Saopcenje - I ovoga aprila Kanada se sjeća genocida u Srebrenici. 

Tokom ovog mjeseca KanaÄ‘ani jačaju uspomene na žrtve genocida i razmišljaju o osnovnim uzrocima genocida, tako da se on više nikada ne ponovi. Kroz historiju su generacije trpile neizbrisive posljedice genocida, uključujući holokaust i genocid u Srebrenici. Naša je kolektivna odgovornost da odajemo počast žrtvama i preživjelima genocida i dajemo im svoj glas učeći o tim stravičnim dogaÄ‘ajima i osiguravajući da sačuvamo istinu o njima. KanaÄ‘ani pamte i poštuju hrabrost i otpornost preživjelih žrtava genocida u Srebrenici i njihovih potomaka. Kanada je postala dom mnogih od njih, koji su dali svoj doprinos u institucionalizaciji istine i pravde.
Rezolucijom Parlamenta Kanade iz 2015. godinemjesec april je proglašen mjesecom razvijanja svijesti o potrebi borbe protiv genocida, protiv negiranja genocida, mjesec odavanja počasti žrtvama i razvijanja svijesti o prevenciji genocida. Iste godine Parlament Kanade je na prijedlog člana Parlamenta Brian Masse usvojio drugu rezoluciju o genocidu u Srebrenici kojom je genocid u Srebrenici zajedno sa još pet najvećih genocida 20. vijeka, ušao je u memorisanje genocida u Kanadi.
Institut za istraživanje genocida se zahvaljuje članu Parlamenta Kanade Brian Masse, pokrovitelju ove rezolucije i velikom prijatelju Bosne i Hercegovine. Zahvaljujemo se i članovima Parlamenta Kanade Irwin Cotler i Stephen Dion, koji su takođe javno govorili o genocidu u Srebrenici u zakonodavnom tijelu Kanade.
U rezoluciji se izmeÄ‘u ostalog piše:
"Po mišljenju Kanadskog parlamenta, povodom dvadesete godišnjice od genocida u Srebrenici 11. jula 2015. godine, Parlament podržava svoju rezoluciju o genocidu u Srebrenici od 19. oktobra 2010. godine kojom je 11. juli proglašen Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici u Kanadi. Genocid u Srebrenici i Dan sjećanja na genocid postaju sastavni dio aktivnosti u mjesecu aprilu u kome se razvija svijest o potrebi borbe protiv genocida, odaje počast žrtvama i razvija svijest o prevenciji genocida, u navedenim izmjenama Parlament podržava rezoluciju M- 587 od 24 aprila 2015“.
I ovoga aprila Institut za istraživanje genocida Kanada poziva na zajedničko djelovanje i borbu protiv negiranja genocida. Veoma je bitno da se genocid u Srebrenici i slični zločini spriječe širom svijeta. Lekcije holokausta i genocida u Srebrenici danas stoje kao važna opomena i poziv na odgovornost svih nas da radimo na prevenciji genocida i drugih ratnih zločina. Institut za istraživanje genocida Kanada ostaje posvećen misiji čuvanju istine i istraživanju zločina genocida u Srebrenici i svijetu. Istovremeno radimo na podizanju svijesti o važnosti rada protiv govora mržnje i negiranja genocida.
Oni koji negiraju odluke internacionalnih sudova, koji narušavaju internacionalno pravo, pravdu i istinu koji pokušavaju revidirati historiju, sudske i naučne argumente, te oni koji u zadnje vrijeme opasno ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenost, nezavisnost i politički subjekjtivitet evropske države BiH u ime ekstremizma pripadaju historijskom neljudskom odpadu protiv koga se na žalost i danas još više trebamo boriti. 

Institut za istrazivanje genocida Kanada

Vijesti: