Vijesti

IGK je zatražio od Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Guterresa i Premijera Kanade Justina Trudeau da predlože suspenziju Rusije iz Vijeća za implementaciju mira u BiH.

14. 04. 2022.
 
IGK je zatražio od Generalnog  sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Guterresa i Premijera Kanade Justina Trudeau da predlože suspenziju Rusije iz Vijeća za implementaciju mira u BiH.  
 
Imajući u vidu da je Rusija isključena iz Vijeća Ujedinjenih nacija za ljudska prava zbog ozbiljnih kršenja ljudskih prava i sloboda u Ukrajin, IGK je u posebnom pismu zatražio od Generalnog  sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Guterresa i Premijera Kanade Justina Trudeau da predlože suspenziju Rusije iz Vijeća za implementaciju mira u BiH.  
 
Država koja vrši bezstidnu agresiju na drugu državu, Ukrajinu, država koja ubija djecu, siluje žene i sramno ruši civilne objekte, država kojoj se sudi na MeÄ‘unarodnom sudu pravde, država koja prijeti drugim državama, a posebno BiH, koja je tragično iskusila agresiju i genocid, ne može biti od koristi za implementaciju mira u BiH. 
 
Kontinuirana ruska intervencija rušenja pravne države u BiH, Ustava BiH i nametanje uslova i diktata u uslovima ruske agresije na Ukrajinu, kontinuirano negiranje genocida i ratnih zločina počinjenih u BiH je izuzetno opasno sa mogućim strašnim posljedicama ne samo za BiH, već i za  čitav svijet.
 
Imajući to u vidu IGK je zatražio suspendovanje Rusije iz Vijeća za implementaciju mira u BiH. Kontinuitet ruskog nasrtaja na instituciju Visokog predstavnika za BiH, pa samim tim i na državu BiH mora biti zaustavljen. 
 
Istovremeno IGK je pozvao  sve članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira da se javno oglase i bezrezervno podrže dugo očekivanu i dugo traženu odluku Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta koji je upotrebom bonskih ovlaštenja suspendirao Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti entiteta RS, koji je bio direktan napad na ustavni poredak i poredak vladavine prava.  Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira mora mnogo više uraditi da se konačno delegitimiraju političke snage u i van BIH koje je konstantno negiraju kako državu BiH, tako i presude meÄ‘unarodnih sudova o genocidu u Srebrenici. 
 
Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Vijesti: