Vijesti

Schmidtova odluka važna za očuvanje i jačanje države BiH

IGK Saopćenje

Schmidtova odluka važna za očuvanje i jačanje države BiH

Pozdravljamo dugo očekivanu i dugo traženu odluku Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta koji je upotrebom bonskih ovlaštenja suspendirao Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti entiteta RS, koji je bio direktan napad na ustavni poredak i poredak vladavine prava.

Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, poništio je pokušaj vlasti entiteta RS da državnu imovinu prebaci na sebe. Schmidt je ukinuo Ukaz predsjednice entiteta RS Željke Cvijanović o proglašavanju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Samo država BiH može raspolagati državnom imovinom odnosno ureÄ‘ivati vlasništvo nad državnom imovinom, što se primjenjuje na sve nivoe vlasti u BiH.

Država BiH je tako jedini vlasnik cjelokupne imovine uknjižene na Republiku BiH i Socijalističku Republiku BiH, kao i imovine bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije po Sporazumu o sukcesiji. Državna imovina predstavlja bosanskohercegovački, državni najveći resurs. Zbog toga na pitanju statusa državne imovine država BiH je dobila važnu bitku u odbrani i jačanju suvereniteta, integriteta i političko državnog subjektiviteta.

Titular nepokretne imovine može biti jedino država BiH, a ne njeni entiteti. Isključivu nadležnost u donošenju zakona kojim bi se regulisala ta oblast ima Parlamentarna skupština BiH. Jedan od osnovnih razloga za pokretanje agresije na BiH jeste prekrajanje granica BiH i oduzimanje njene teritorije. Pokušaj otimanja imovine BiH od entiteta RS donošenjem nelegalnog zakona, samo je jedan od antidržavnih postupaka u nizu. Nakon što nisu uspjeli ratnim pohodom, zatim Prudskim sporazumom, uslijedio je postupak donošenja posljednjeg entitetskog zakona. Ovim potezom, visoki predstavnik Schmidt vratio je poljuljano povjerenje u kredibilitet institucije Visokog predstavnika.

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK)

Vijesti: