Vijesti

Zukorlic pismo

Cijenjeni
Antony J. Blinken
Sekretar SAD

Cijenjeni
Justin Pierre James Trudeau PC MP
Premijer Kanade

 

Toronto - Hamilton - New York, 25. april 2022.

 

Predmet: UtvrÄ‘ivanje uzroka smrti akademika muftije Muamera Zukorlića

 

Poštovana ekselencijo!

Građani porijeklom iz Bosne i Hercegovine i Republike Srbije koji žive u SAD i Kanadi, članovi organizacija potpisnica pisma, duboko su zabrinuti povodom objave članova porodice Zukorlić da postoji osnovana sumnja da akademik dr. Muamer Zukorlić nije umro prirodnom smrću, nego da je otrovan.

 

Akademik Muamer Zukorlić je bio lider Stranke pravde i pomirenja, poslanik i potpredsednik Skupštine Srbije i nekadašnji muftija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji. Umro je u 51. godini 6. novembra 2021. godine. Njegova smrt je veliki gubitak ne samo za Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srbiju, već i za cijeli svijet jer se svojim djelom zalagao za bolji svijet, za zaštitu ljudskih prava i sloboda, za svijet bez genocida, za svijet bez ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti.


Akademik Muamer Zukorlić istovremeno kao državljanin i Bosne i Hercegovine, imao je prijavljeno prebivalište i u Srebrenici, gradu u kome je izvršen genocid nad Bošnjacima, najveći zločin poslije holokausta u Evropi. Genocid u Srebrenici je presuÄ‘en od najvećih internacionalnih sudova u Den Haagu, formirani od strane Ujedinjenih nacija. Akademik Zukorlić je dao aktivan doprinos za institucionalizaciju kulture pamćenja i sjećanja o genocidu, smatrajući da su istina i pravda najbolji put bolje zajedničke budućnosti kako u Bosni i Hercegovini i Republici Srbiji, tako i u Evropi i svijetu.

 

Amerikanci i KanaÄ‘ani porijeklom iz Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, izražavaju podršku nastojanjima porodice akademika Muamera Zukorlića, da se istraže sve okolnosti i utvrde stvarni uzroci njegove iznenadne smrti.

 

Imajući u vidu da su SAD i Kanada predvodnici slobodarskog, demokratskog svijeta, te da postoje sumnje da smrt akademika Muamera Zukorlića nije nastupila prirodnim putem, već da je bila posljedica trovanja. Molimo nadležne političke i druge subjekte u SAD i Kanadi da se zainteresiraju za “Slučaj Akademik Zukorlić”, insistiraju i utiču na nadležne organe u Bosni i Hercegovini i Republici Srbiji da se provede precizna istraga, ali i pomognu svim mogućim sredstvima u kako bi se, bez sumnje, utvrdile stvarne činjenice u vezi sa iznenadnom smrti Muamera Zukorlića.

 

S poštovanjem,

Institut za istraživanje genocida Kanada
info@instituteforgenocide.org
Bošnjačko-amerčka nacionalna asocijacija (BANA)
bana.bossan@gmail.com



Vijesti: