Vijesti

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida Kanada povodom Dana slobode medija

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida Kanada povodom Dana slobode medija
Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. maja od 1993. godine kad ga je proglasila Glavna skupština Ujedinjenih naroda.
Fizički napadi na novinare su neprihvatljivi. Snažno branimo pravo novinara da izvještavaju o vijestima bez straha od odmazde. Kada novinari utihnu, tada društvo ispašta. Pravo na informisanje je jedno od najvažnijih ljudskih prava. Napadi na novinare ugrožavaju osnovne funkcije civilnog društva.
Sloboda medija i sloboda izražavanja mišljenja su temeljne vrijednosti u demokratskom društvu i nedopustivo je da, na bilo koji način, mediji i novinari budu pod pritiskom, prijetnjama i različitim oblicima zastrašivanja i ometanja u radu.Neophodno je da se u BiH, omogući nesmetani istraživački rad novinara i medija u skladu sa najvišim meÄ‘unarodnim standardima slobode na koje se BiH obavezala. Negativnoj retorici usmjerenoj protiv medija mora doći kraj, kako bi se spriječili novi napadi na novinare. Svaki napad na medije predstavlja napad na demokratske vrijednosti i pravo graÄ‘ana da budu informirani.

Vijesti: