Vijesti

Stari most u Mostaru na čestitci hrvatskog Dana državnosti je atak na državu BiH

01. 06. 2022.
IGK Reakcija:

Stari most u Mostaru na čestitci hrvatskog Dana državnosti je atak na državu BiH


Na službenoj Twitter stranici Delegacije EU u Indoneziji objavljena je čestitka upućena Republici Hrvatskoj povodom Dana državnosti koji je bio jučer. Uz objavu je priložena slika sa obrisima hrvatske države na geografskoj karti, hrvatske zastave sa grbom, historijskih graÄ‘evina u Hrvatskoj i  Starog mosta u Mostaru. I ako je sporni dio objave obrisan {IGK je poslao upozornje o tome}, želimo još jednom upozoriti:

Stari most je bosanskohercegovački državni simbol. Ako taj bosanskohercegovački državni simbol zaboravimo osuÄ‘eni smo na to da se agresija ponovi. Iz mostarskog urbicida čovječanstvo još uvijek ima mogućnost izvući historijsku pouku i poruku, te osigurati bolju budućnost za sve nas, mada je rušenje mosta mira, koga je generirao ekstremni hrvatski nacionalizam i na kostima ubijenih žrtava pokušao inaugurati paradržavu Herceg Bosnu, pokazao, nažalost, ogromno negativno iskustvo.
Baš zato, danas je više nego ikada, kada zločini protiv čovječnosti i meÄ‘unarodnog prava postoje u svijetu, potrebno formirati i jačati historijsku svijest o mostarskom urbicidu što zahtijeva da čuvamo sjećanje kao i da se procesuiraju svi oni koji su odgovorni za strašno rušenje spomenika mira. Sveti je zadatak intelektualaca i odgovornost istraživača da naučno istražuju mostarski urbicid na čemu se temelji istina i maksimalno sužava prostor za sve i bilo kakve aktuelne i potencijalne falsifikate, manipulacije i laži. Mi imamo svetu dužnost sprječavanja ponovnog buÄ‘enja zastrašujućih zločinačkih duhova.

Negiranje mostarskog urbicida je radikalno nečovječan i apsolutno podao koncept. Zato pozivamo sve prijatelje istine i pravde, sve borce za zaštitu ljudskih prava i sloboda na akciju protiv negiranja mostarskog urbicida. Ne zbog mržnje, već zbog uspješnog suzbijanja svih vrsta diskriminacija i opresija kako bi se svijetu pokazalo da zločinac nema šanse. Zauzmite se za ljudska prava i ljudsko dostojanstvo borbom protiv negiranja mostarskog urbicida.

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK}

Vijesti: