Vijesti

AMBASADOR ZA RATNE ZLOÄŒINE

 

AMBASADOR ZA RATNE ZLOÄŒINE

 

SAD su prije nekog vremena imenovale specijalnog ambasadora za ratne zločine gospodina Williamsona.
Ambasador je prije nekoliko dana veoma precizno iznio stav da Tribunal mora da dovrši svoj posao, te da je to interes SAD. U uslovima kada Evropska unija pokazuje znake vlastite slabosti i nemoći ne samo na Balkanu, već u Evropi uopšte, smatram potrebnim da KBSA uputi pismo podrške ambasadoru Williamsonu.
Pismo na oba jezika je ispod.

MeÄ‘unarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osnovan je Rezolucijom 827 Savjeta bezbjednosti Organizacije Ujedinjenih nacija (OUN) sa osnovnim ciljevima: dovesti pred lice pravde osobe odgovorne za kršenje meÄ‘unarodnog humanitarnog prava, obezbijediti pravdu žrtvama, obeshrabriti daljnje činjenje zločina, spriječiti revizionizam, doprinijeti ponovnom uspostavljanju mira i poticati povjerenje i pomirenje na Balkanu.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) smatra da situacija na području bivše Jugoslavije predstavlja prijetnju meÄ‘unarodnom miru i bezbjednosti sve dok se ne privedu pred lice pravde osobe koje su odgovorne za zločin. Rezolucijama 1503. i 1534. Savjet bezbjednosti OUN-a je pozvao MKSJ da poduzme sve moguće mjere kako bi se sve istrage završile do 2004. godine, svi prvostepeni postupci do kraja 2008. godine i kako bi MKSJ svoj rad priveo do kraja 2010. godine. KBSA smatra da je nezamislivo da MKSJ zatvori svoja vrata dok se Radovan Karadžić i Ratko Mladić nalaze na slobodi. Hapšenje Radovana Karadžića i Ratka Mladića je zajednička odgovornost Srbije, Republike Srpske i meÄ‘unarodnih vojnih snaga stacioniranih u BiH. Imajući u vidu da se od momenta osnivanja MKSJ do danas odreÄ‘ene države, entiteti i organizacije direktno u kontinuitetu suprotstavljaju ili su se suprotstavljale svim Rezolucijama i Zaključcima Savjeta bezbjednosti OUN-a i time onemogućili sprovoÄ‘enje mandata MKSJ, a posebno Rezolucije 1503 i 1534 Savjeta bezbjednosti OUN-a na način nehapšenja najodgovornijih osoba za teška kršenja meÄ‘unarodnog humanitarnog prava, te imajući u vidu da se na ovaj način u najvećem dijelu svjetske javnosti formira percepcija da se zločin isplati i da je nekažnjiv i da je uslovno onemogućena sprovedba meÄ‘unarodne pravde, KBSA snažno podržava izjave najvišeg zvaničnika SAD-a, zaduženog za pitanja ratnih zločina, ambasadora u State Departmentu, Džon Klint Vilijamsona (John Clint Williamson), koji je izjavio da Srbiju i Crnu Goru smatra odgovornim za hapšenje Radovana Karadžića i Ratka Mladića. KBSA posebno cijeni jasnu poruku američkog ambasadora za ratne zločine da se MKSJ neće zatvoriti dokle god u Haagu ne budu Karadžić, Mladić i svi drugi protiv kojih je tužiteljstvo MKSJ podiglo optužnice. KBSA još jednom ističe da MKSJ mora ispuniti svoju ulogu: kazniti zločince, zadovoljiti žrtve pravdom i istinom, smiriti regiju; kao što je osnivač, Vijeće sigurnosti OUN predvidio. Odajući priznanje bivšim tužiteljima Ričard Goldstoun (Richard Goldstone) i Luiz Arbur (Louise Arbour), koji su postavili temelje MKSJ, KBSA još jednom podvlači da tužiteljica Karla del Ponte (Carla del Ponte) treba ostati do kraja mandata MKSJ. Izgubilo se previše vremena na pripreme rada MKSJ, na podizanje optužnica, na uvjeravanje država da su se zakonski obavezale saraÄ‘ivati, na potragu za optuženicima i na niže slučajeve. Treba se odmah skoncentrisati na najviše rangirane osobe.

KBSA ističe da je strateški interes američke vanjske politike prema BiH: stabilizacija, demokratski razvoj, ekonomski razvoj, jedinstveno tržište i uključivanje BiH u evroatlantske institucije i integracije. SAD imaju takoÄ‘e i ekonomske interese u oblasti važnih ekonomskih projekata u BiH, kao što: su zajedničko bh energetsko tržište, ulaganja u transportnu infrastrukturu, i koncept malih, rasutih, mobilnih vojnih baza. Ti potencijalni američki interesi mogu biti realizovani jedino u uslovima povoljne političke klime u BiH, koja je u proporcionalnom odnosu sa istinom i pravdom o agresiji i genocidu u BiH, odnosno sa radom MKSJ. Kapaciteti uticaja Evropske unije u BiH trenutno su u krizi. Način donošenja odluka unutar evropske vanjske politike ne rezultira brzim i aktivnim djelovanjem. Barijere pristupanja Evropskoj uniji su sve veće. Zato KBSA izrazito cijeni zalaganje SAD i ambasadora Vilijamsona, koji je prvi američki ambasador koji jasno daje svijetskoj javnosti do znanja da će MKSJ u Haagu do kraja dovesti svoj mandat i da će se Karadžić i Mladić, kad tad, naći u Haagu.

KBSA smatra da samo SAD mogu osigurati da se Karadžić i Mladić naÄ‘u u Haagu. To je u interesu BiH i regiona, ali i u interesu SAD i njenih uticaja na Balkanu. Sudbina MKSJ je u rukama američke administracije. Djelovanja ambasadora za ratne zločine ulijeva optimizam da OUN ovoga puta neće u finalnoj borbi za istinu i pravdu o agresiji i genocidu u BiH zatvoriti MKSJ bez Karadžića i Mladića i tako srušiti ideal zamišljene meÄ‘unarodne pravde.

Vijesti: