Vijesti

SAOPĆENJE INSTITUTA ZA ISTRAŽIVANJE GENOCIDA, KANADA POVODOM SRAMNE, ŠTETNE I ANTICIVILIZACIJSKE ODLUKE TUŽILAŠTVA ZA RATNE ZLOČINE REPUBLIKE SRBJE

30. januar, 2014.

 

SAOPĆENJE INSTITUTA ZA ISTRAŽIVANJE GENOCIDA, KANADA POVODOM SRAMNE, ŠTETNE I ANTICIVILIZACIJSKE  ODLUKE TUŽILAŠTVA ZA RATNE ZLOÄŒINE REPUBLIKE SRBJE

 

 

Istragu Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije protiv Nasera Orića ratnog komandanta Armije Bosne i Hercegovine u Srebrenici, Hakije Meholjića  komandira policije u Srebrenici, te još tri lica, Institut za istraživanje genocida, Kanada oštro osuÄ‘uje, odbacije  i smatra kao sračunatu političku predizbornu odluku koja ima za cilj još jedno u nizu ozbiljnog narušavanja suvereniteta, integriteta i nezavisnosti države Bosne i Hercegovine, te opasno narušavanje mira i dobrosusjedskih odnosa u regionu. Kontinuitet pritiska srbijanskih vlasti na branioce Bosne i Hercegovine koji je protivan sadržaju i suštini Protokola o saradnji tužilaštava Bosne i Hercegovine i Srbije se nastavlja.

 

Institut za istraživanje genocida, Kanada navedenu sramnu i štetnu istragu kvalifikuje i kao veliki atak na bošnjačke povratnike u Srebrenicu, odnosno entitet Republiku Srpsku, sa ciljem da se što više umanji broj povratnika u godini izbora.

 

Naser Orić je bio pod istragom MeÄ‘unarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju. On  je pravosnažno osloboÄ‘en optužbi za zločin nad civilnim stanovništvom. ÄŒlan 10 Statuta  MeÄ‘unarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju reguliše pravilo non bis in idem koje kaže da niko ne može biti suÄ‘en za djelo za koje je već suÄ‘en od strane MeÄ‘unarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju.

 

 

 

Anticivilizacijska istraga Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije ima za cilj kontinuirano držati ofanzivno negiranje historijskih, pravnih i naučno istraživačkih činjenica - istina o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocidu nad njenim graÄ‘anima, vršiti kontinuiranu reviziju historije, te kontinuiranu vršiti osvetu nad braniocima Bosne i Hercegovine. Time se nastavlja ekstremno nacionalistička politika agresije na Bosnu i Hercegovinu drugim sredstvima i metodama.

 

Institut za istraživanje genocida Kanada hitno traži akciju državnih organa Bosne i Hercegovine koji su dužni da zaštite svoje graÄ‘ane.

Tražimo od Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da upute diplomatske note Republici Srbiji, te da upoznaju nadležne organe Evropske unije o nastavku politike agresivnih pritisaka Republike Srbije prema Bosni i Hercegovini i njenim graÄ‘anima u uslovima kada Republika Srbija pokušava otvoriti pristupne pregovore za ulazak u Evropsku uniju. Srbija koja ima pretenzije da bude u Evropskoj uniji  morat će da dobro razmisli da li će nastaviti agresivnu politiku prema Bosni i Hercegvini i njenim graÄ‘anina.

 

Institut za istraživanje genocida, Kanada poručuje da lideri Srbije koji sad imaju vanredne izbore ne prave svoje kampanje preko leÄ‘a branioca Bosne i Hercegovine, preko leÄ‘a svijedoka i žrtava agresije i genocida, preko leÄ‘a mučenika u koncentracionim logorima smrti, preko leÄ‘a silovanih majki, sestara, djevojčica, nena, preko leÄ‘a na silu protjeranih mučenika. Ne pokušavajte da izjednačite žrtve agresije i genocida sa idejnim tvorcima, pokretačima i izvršiocima največeg zločina poslije holokausta u Evropi, zločina agresije na meÄ‘unarodno priznatu, nezavisnu, suverenu državu Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim graÄ‘anima. Vaši pokušaji su uzaludni.

 

 

 

Institut za istraživanje genocida, Kanada još jednom istiće da se ovakvim srbijanskim anticivilizacijskim pnašanjem prema ljudima koji su branili Ideju Bosne i bosanski duh, a time i ideju i duh evropske unije ne mogu i neće relativizirati suÄ‘enja ratnim zločincima na MeÄ‘unarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju, Radovanu Karadžići i Ratku Mladiću.

 

Na kraju Institut za istraživanje genocida, Kanada traži od nadležnih organa Bosne i Hercegovine da se pojačaju istražne radnje i gonjenje onih koji su počinili zločine agresije i genocida nad Bosnom i Hercegovinom i bošnjačkim stanovništvom.

 

Institut za istraživanje genocida, Kanada

 

 

 

Vijesti: